NOS Nieuws

Waterrantsoen in kurkdroog Californië

Water op rantsoen in Californië

Vanwege een aanhoudende droogte moet Californië flink minder water gaan gebruiken. Gemeenten worden verplicht een kwart minder water te gaan verbruiken. Het is voor het eerst dat de staat een waterrantsoen afkondigt.

Het is al vier jaar lang extreem droog in de Amerikaanse staat. Zo lag er nog nooit zo weinig sneeuw in de Sierra Nevada-bergketen sinds de metingen 60 jaar geleden begonnen. Het smeltwater is een belangrijke bron van water in de staat.

"We staan hier nu op dor gras, terwijl hier twee meter sneeuw had moeten liggen", zei gouverneur Brown tijdens een persconferentie in een bergwei. "Vanwege deze ongekende droogte moeten we ook unieke maatregelen nemen."

Kritiek

Californië maakt onder meer geld vrij om waterbesparende apparatuur te kopen en gras te laten vervangen door groen dat minder water nodig heeft. Ook worden bermen, begraafplaatsen en golfbanen minder besproeid.

Critici vinden dat de maatregelen niet ver genoeg gaan. Zo wordt de landbouw nauwelijks aangepakt, terwijl boeren verantwoordelijk zijn voor driekwart van het waterverbruik.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl