NOS NieuwsAangepast

Sinterklaas niet overal even gul

Door economie-verslaggever Jeroen Schutijser

Winkeliers hebben wisselende berichten over de Sinterklaas-verkopen. Drogisterij Etos spreekt van een omzetstijging ten opzichte van de vorige 5 december met tien procent, de Selexyz-boekhandels en speelgoedwinkels van Top 1 Toys houden het op een plus van 'mogelijk' een paar procent.

BCC-elektronica vreest dat de verkopen iets minder zullen zijn dan in 2009 ("Voor ons is Kerstmis belangrijker") en eigenaar Hans Breukhoven van de Free Record Shop is blij als de omzet met Sinterklaas dit jaar gelijkblijft.

Ronduit juichend zijn de reacties van grote internetwinkels. Gemiddeld scoren zij, volgens brancheorganisatie Thuiswinkel.org, een omzetplus van tien procent. Wehkamp, de grootste internetwinkel van Nederland, heeft het zelfs over 22 à 23 procent méér omzet.

Kleinere cadeautjes

Tot de populairste online-cadeaus behoren producten van Toy Story, Lego, Playmobil, iPods en Mp3-spelers, Wii en Xbox-spelcomputers en de nieuwe cd van Marco Borsato. In de boekwinkel scoren onder anderen Geronimo Stilton, Congo en het boek van Keith Richards (Rolling Stones). De woordvoerder van Top 1 Toys ziet dat klanten meer, maar kleinere cadeautjes aanschaffen. "Dure dozen worden wel gekocht, maar blijven wat langer in het schap staan."

Dixons, de op één na grootste elektronicaketen van Europa, rekent op een moeizame decembermaand. "De concurrentie zal erg sterk zijn," zei de bestuursvoorzitter onlangs tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. Hij verwacht wel veel van nieuwe producten als de iPad en 3D-tv's. "Maar de vraag is in hoeverre uitgaven daaraan ten koste gaan van uitgaven aan andere spullen."

Bezuinigingsmaatregelen

Veel branchegenoten worstelen, net als Dixons, met de terughoudendheid van consumenten, nu tal van landen enorme bezuinigingsmaatregelen hebben afgekondigd.

Vorig jaar hebben de Nederlanders voor 450 miljoen euro aan Sint-cadeaus gekocht (bron Detailhandel Nederland). Dat was een daling met maar liefst acht procent vergeleken met 2008. Dit jaar wordt een licht herstel verwacht. De extra 5 december-omzet wordt geschat op 465 miljoen euro; dat is drie procent meer dan vorig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl