Een Griek protesteert tegen de hervormingen
NOS Nieuws

Grieken presenteren aangepaste plannen aan Brussel

Griekenland heeft woensdag een aangepaste lijst met hervormingen naar de EU-landen gestuurd. De maatregelen moeten bij elkaar ruim 6 miljard euro opleveren. Volgens de Financial Times is het het meest uitgebreide voorstel van de Grieken tot nu toe. Premier Tsipras hoopt daarmee de resterende 7 miljard euro van het tweede steunpakket van Brussel te ontvangen.

In het 26 pagina's tellende document staat dat Griekenland van plan is om belastingontduiking en fraude streng aan te pakken. Dit zou het meeste geld moeten opleveren. Ook wil het land onder meer de belasting op luxegoederen verhogen.

Veel werk

Eerder betwijfelde de Eurogroep of zulke maatregelen op korte termijn genoeg geld opleveren. Het belangrijkste onderwerp, de hervorming van het pensioenstelsel en de arbeidsmarkt, is nog steeds een obstakel in de onderhandelingen. Volgens bronnen in Brussel is er dan ook nog veel werk te doen.

De Griekse regering geeft in het document aan dat het land niet uit is op een vertrek uit de eurozone. De gesprekken over de voorstellen zijn in volle gang. De lijst is woensdag niet besproken tijdens een teleconferentie van de hoogste ambtenaren van de ministeries van Financiën.

Vorig weekend presenteerde Griekenland ook al een reeks aan hervormingen en bezuinigingen die de schatkist ruim 3 miljard moeten opleveren. Die lijst werd door de Eurogroep afgekeurd.

Pasen

Er is haast bij want de bodem van de Griekse staatskas komt in zicht. Premier Tsipras liet vorige week weten dat Griekenland nog tot de tweede week van april geld in kas heeft. Daarna dreigt een faillissement als Europa niet over de brug komt. De Eurogroep wil het land alleen geld lenen als Tsipras doorgaat met hervormen en alle afspraken nakomt.

Als er niet snel geld vanuit Europa komt, kunnen duizenden Griekse ambtenaren niet worden uitbetaald. Grieken die wel geld hebben, durven niets meer te kopen en brengen hun geld naar het buitenland. En jonge ondernemers merken dat niemand hun producten wil kopen en dat banken hen niet meer kunnen helpen.

Het zit er niet in dat Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem op korte termijn met zijn collega's over het Griekse plan zal praten. Komend weekend is het Pasen in West-Europa en de week daarop in het orthodoxe Griekenland. Ondertussen moet Griekenland op 9 april wel 450 miljoen euro betalen aan het IMF.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl