NOS Nieuws

Nachtwerk bij overleg atoomprogramma Iran

Deadline verlopen, nog geen akkoord

De onderhandelingen in Lausanne over het atoomprogramma van Iran zijn afgelopen nacht doorgegaan. Ministers van deelnemende landen doen hun uiterste best om alsnog een akkoord te bereiken, nu het niet is gelukt voor de deadline van 1 april.

De Amerikaanse minister Kerry van Buitenlandse Zaken heeft voor de tweede keer zijn vertrek uit Zwitserland uitgesteld. Volgens zijn woordvoerder blijft Kerry zeker tot donderdagochtend. "Er zit beweging in de onderhandelingen, maar op politiek vlak zijn er nog verschillen van inzicht", zegt zijn woordvoerder.

De Franse minister Fabius is gisteravond teruggekeerd aan de onderhandelingstafel. Hij verliet Lausanne eerder op de dag en zei toen dat hij pas zou terugkomen "als dat zinvol is".

"We zijn een paar meter van de eindstreep, maar die laatste meters zijn altijd het moeilijkst", zei Fabius bij zijn terugkeer. De Duitse minister Steinmeier spreekt van "taaie gesprekken" en zei dat hij niet verwacht dat er snel overeenstemming is.

Raamwerk

Iran is al sinds vorige week donderdag in gesprek met de VS, Groot-Brittannië, Rusland, China, Frankrijk en Duitsland. De landen willen dat Iran zijn atoomprogramma inperkt en eisen garanties dat het land niet werkt aan een atoombom.

De partijen wilden voor 1 april een voorlopig akkoord bereiken, dat als raamwerk moest gelden voor een groter akkoord dat op 1 juli klaar moet zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl