NOS Nieuws

Coalitie vergadert over nieuw belastingstelsel

Het kabinet vergadert voor het eerst met Kamerleden van de regeringspartijen over een wijziging van het belastingstelsel. Minister Dijsselbloem en staatssecretaris Wiebes van Financiën zijn vanmiddag in gesprek gegaan met de financiële specialisten van de VVD en PvdA.

De hervorming van het belastingstelsel is een van de grootste wetswijzigingen die het kabinet nog wil doorvoeren. Premier Rutte wil toe naar een eenvoudiger belastingstelsel, waarbij de belasting omlaag gaat. Die lastenverlichting op arbeid kan rekenen op steun van alle politieke partijen.

Het kabinet wil het hele belastingstelsel aanpakken, van autobelasting tot btw. Uitzondering is de hypotheekrenteaftrek, want de regering wil de rust op de woningmarkt niet verstoren.

Staatssecretaris Wiebes heeft de afgelopen tijd partijen in de Tweede Kamer om input gevraagd. Die ideeën bespreekt de minister nu met VVD-Kamerleden Harbers en Neppérus en PvdA'ers Nijboer en Groot.

Geen consensus

De coalitie gaat vooraf waarschijnlijk niet op zoek naar een akkoord met de oppositie, maar wil de oppositiepartijen later in een debat overtuigen van het nut van de plannen.

Vorige week ontving de Kamer vakbonden, werkgeversorganisaties, belastingexperts en hoogleraren over de modernisering van de belastingen. Tot een consensus kwam het niet. Oud-PvdA-staatssecretaris Vermeend, die de vorige wijziging in 2001 begeleidde, waarschuwde dat er minimaal drie jaar nodig is om het systeem te veranderen.

De gesprekken binnen de coalitie over het belastingstelsel duren naar verluidt twee weken. Daarna mag de oppositie meepraten.

Dijsselbloem en Wiebes onderweg naar de besprekingen met de Kamerleden

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl