Musici voor aanvang van de Matthaus Passion in de Grote Kerk in Naarden vorig jaar
NOS Nieuws

Matthäus trekt jongere luisteraars en musici

“De klassieke Matthäus Passion wordt hipper”, zegt Fieke Hurkmans, directeur van de Pieterskerk in Leiden. “Het bezoeken van de Matthäus is een traditie die al heel lang bestaat. Maar we zien dat een jonger publiek meer aansluiting bij die traditie probeert te vinden.”

De Pieterskerk is een van de vele locaties waar rondom Pasen traditiegetrouw de Matthäus Passion wordt opgevoerd. “Het is niet zo dat er tussen onze 1500 man publiek opeens duizend twintigers zitten, maar het zijn er wel substantieel meer dan vijf jaar geleden”, zegt Hurkmans.

Jongere musici

Hoewel leeftijd bij de kaartverkoop niet standaard gevraagd wordt, herkennen ook andere organisaties het verjongingsfenomeen. “Onze musici die al langer meedraaien zien het zelf als ze de zaal in kijken”, zegt Pieter-Jan Leusink.

Als dirigent leidt hij dit jaar 26 uitverkochte voorstellingen, verspreid over heel Nederland. “Die verjonging zie je ook terug in de samenstelling van onze eigen uitvoerende musici. Meer twintigers, die heel fanatiek zijn. ”

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar
Repetitie voor de Matthäus Passion

Bewustwording

Op Goede Vrijdag zal premier Rutte de uitvoering in de Pieterskerk in Leiden bijwonen. Kabinetsleden zullen zich verdelen over de uitvoeringen in de Pieterskerk in Leiden en de Grote Kerk in Naarden.

“Die ontspanning die je op het gezicht van de kabinetsleden ziet, die zie je ook op het gezicht van twintigers”, zegt Marlo Reeders, directeur van Stichting Grote Kerk Naarden. Dat is volgens haar deels te verklaren door de confrontatie met het jachtige van de huidige tijd. Drie uur bezinning en bewustwording is er niet vaak meer bij.

Waar gaat het om bij de Passion?
Waar gaat het om bij de Passion?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl