Oprichters van belangenvereniging Pro Agent (vlnr): Roberto Branco Martins, Soren Lerby, Rob Jansen, Kees Ploegsma, Jan van Baal en Sigi Lens
NOS Voetbal

Iedereen kan nu voetbalmakelaar zijn

Voetbalmakelaars, die spelers en clubs bijstaan bij transfers en contractonderhandelingen, hebben vanaf vandaag geen licentie meer nodig om in het voetbal actief te zijn. Tot nu toe moesten de makelaars beschikken over een licentie die werd verstrekt door de nationale voetbalbond, in Nederland de KNVB.

Dat verandert vanaf vandaag. Tussenpersonen moeten zich nu registreren bij de bond en moeten een verklaring afleggen waarin zij akkoord gaan met de voorschriften van de FIFA en de nationale voetbalbond. Er zijn dus geen examens en licenties meer nodig. In Nederland is alleen nog maar een zogeheten Verklaring Omtrent Gedrag vereist. Wel moeten de makelaars zich elk jaar opnieuw registreren bij de KNVB.

Geen garantie

Belangenorganisaties Pro Agent (de belangenbehartiger van spelersmakelaars), de Vereniging voor Contractspelers en ook de KNVB zelf vrezen voor malafide praktijken. De vraag is of er door de afschaffing van de licentie iets gaat veranderen, want een licentie was voorheen ook geen garantie voor kwaliteit en eerlijke praktijken. Het betekende alleen dat de persoon officieel geregistreerd stond als voetbalmakelaar.

Met het nieuwe systeem wil de wereldvoetbalbond het controlepunt verschuiven van de makelaars naar de transacties. "Transfers waren niet transparant genoeg en de transacties waren vaak een voedingsbodem voor gedrag dat het voetbal schade toebrengt", aldus de FIFA. "Heel wat transfers werden dan ook uitgevoerd door makelaars die niet in het bezit waren van een geldige licentie."

Pro Agent wil keurmerk makelaars

Transacties

Elk land krijgt vanaf nu de taak om de transfers te controleren en niet meer de voetbalmakelaars zelf. Voetbalclubs en spelers moeten alle betalingen aan een tussenpersoon bekendmaken aan de KNVB. De voetbalbond maakt dan jaarlijks alle transacties openbaar.

Gemiddeld 28 procent van het bedrag voor internationale transfers verdwijnt in de zakken van voetbalmakelaars, volgens de FIFA. De wereldvoetbalbond adviseert daarom in de nieuwe regels om nog maximaal drie procent aan commissie aan de spelersmakelaar te betalen.

Keurmerk

Pro Agent is vooral bang dat spelers de dupe worden van het nieuwe systeem, omdat makelaars talentvolle spelers nog meer proberen te paaien, bijvoorbeeld met enveloppen met geld en mooie beloftes. Daarom zijn de KNVB en Pro Agent, samen met de andere belangenorganisaties, bezig met het ontwikkelen van een keurmerk voor 'goede' voetbalmakelaars.

"We willen met dat keurmerk het kaf van het koren scheiden", aldus de Nederlandse voetbalbond. "Het is in het belang van de spelers en de clubs dat zij weten dat ze verzekerd zijn van kwaliteit wanneer ze gebruik maken van een makelaar."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl