Arek Milik
NOS Voetbal

Ajax zonder Milik: wat nu?

Ajax moet het komende weken stellen zonder Arek Milik, die met een knieblessure terugkeerde van het EK-kwalificatieduel Ierland-Polen. Het gemis van de Pool zal Ajax-trainer Frank de Boer de nodige hoofdbrekens bezorgen, want Milik is met afstand de meest trefzekere Ajacied van het seizoen. Wat zijn de alternatieven voor De Boer?

Milik is dit seizoen al goed voor 23 doelpunten in 33 duels. Een gemiddelde van 0,7 doelpunt per wedstrijd. Maar daar zaten wel de minder aansprekende zes goals bij die hij maakte in het KNVB-bekerduel met JOS/Watergraafsmeer. Toch loopt de Pool in de eredivisie ook 1 op 2: hij scoorde 11 keer in 20 duels. Terwijl hij in slechts vier eredivisieduels de 90 minuten volmaakte.

Een vaste basiskracht is de 21-jarige huurling van Bayer Leverkusen nog niet bij De Boer. Het is zelfs nog niet zeker of hij de komende seizoenen ook bij Ajax blijft. Toch zal De Boer de Pool de komende weken missen.

Met nog zes wedstrijden te gaan is het voor Ajax van groot belang dat de tweede plaats in de eredivisie wordt vastgehouden, met acht punten voorsprong op nummer drie Feyenoord. Ook de achterstand op koploper PSV is acht punten, maar aan een mogelijke titelprolongatie wordt in Amsterdam al een tijdje niet meer gedacht.

Sigthórsson en Schöne

Wie zal er de komende weken in de punt van de moeizaam scorende Ajax-aanval worden geposteerd? De Boer zal blij zijn dat Kolbeinn Sigthórsson op de weg terug is. De IJslandse spits maakte begin deze maand zijn rentree na een slepende spierblessure. Maar met 5 doelpunten in 16 duels zijn de cijfers van Sigthórsson dit seizoen weinig indrukwekkend.

Ook alleskunner Lasse Schöne heeft het al een paar keer in de punt van de aanval mogen proberen. Maar een onverdeeld succes was dat niet. De Deen wist dit seizoen wel 7 keer het net te vinden, maar lijkt minder in vorm dan in voorgaande jaren.

Grillig talent

En dan is er nog Richairo Zivkovic, het 18-jarige talent dat afgelopen zomer overkwam van FC Groningen. De Boer laat Zivkovic dit seizoen vooral warmdraaien in Jong Ajax. Dat gaat hem met 18 goals in 21 duels overigens alleraardigst af. Zes keer mocht hij even aan het eerste ruiken, waarin hij één keer doel trof.

Maar De Boer heeft zo zijn redenen om het aanvalstalent nog even achter de hand te houden. Zivkovic werd bij Jong Oranje al twee keer weggestuurd wegens 'onprofessioneel gedrag'. Met de blessure van Milik is de kans echter fors toegenomen dat de grillige tiener in de slotfase van de competitie toch nog wat meters in het eerste mag maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl