De ambulance met de zwaargewonde aanklager, gisteren in Istanbul
NOS NieuwsAangepast

Turkije waarschuwt links-radicalen

De Turkse minister van Justitie Kiraz heeft verklaard dat "de duistere krachten" die achter de gijzeling van een officier zitten, zullen worden opgespoord. Kiraz sprak op een herdenkingsbijeenkomst van de omgekomen aanklager, die werd bijgewoond door honderden rechters en officieren van justitie.

Kiraz zei dat de overvallers hun wapens gisteren niet alleen op de aanklager, maar op de hele natie hebben gericht.

Twee leden van de verboden links-radicale organisatie DHKP-C overvielen gisteren het kantoor van de aanklager, die de zaak behandelde van een 15-jarige jongen die in 2013 omkwam bij een anti-regeringsprotest.

De politie maakte in de avond een einde aan de actie, waarbij de twee gijzelnemers werden doodgeschoten. De aanklager bezweek later op de avond in een ziekenhuis aan zijn verwondingen. De overvallers eisten dat de politieagenten die verantwoordelijk waren voor de dood van de jongen, publiekelijk schuld bekenden. Ze zouden vervolgens moeten worden berecht door een volkstribunaal, was hun andere eis.

Aanhoudingen

De politie heeft vandaag 36 studenten vastgezet die op de universiteit een poster hadden opgehangen van een van de twee gijzelnemers van gisteren. Ook zijn er berichten over de arrestatie van 22 mensen wegens betrokkenheid bij de gijzeling. In de afgelopen vannacht waren er botsingen tussen de politie en sympathisanten van DHKP-C.

Vanochtend pakte de politie in Istanbul een gewapende man op die een kantoor was binnengedrongen van de regeringspartij AK. De man sloeg op de bovenste verdieping van het gebouw een raam in en stak een vlag naar buiten, waarna hij gearresteerd werd. Eerst was er sprake van twee gewapende overvallers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl