Buhari (links) bracht dit weekend zijn stem uit bij de presidentsverkiezingen
NOS Nieuws

Buhari blij met vreedzame machtsoverdracht Nigeria

Muhammadu Buhari, winnaar van de Nigeriaanse presidentsverkiezingen, heeft de zittende president Goodluck Jonathan geprezen voor een vreedzame overdracht van de macht.

Buhari noemt Jonathan een waardige tegenstander, naar wie hij "de hand van broederschap" heeft uitgestoken. "We hebben de wereld laten zien dat wij democratie omarmen. We hebben de eenpartijstaat achter ons gelaten."

Uniek

Buhari behaalde afgelopen weekend 15,4 miljoen stemmen, Jonathan kwam niet verder dan 13,3 miljoen. Jonathan heeft zijn nederlaag erkend en zijn opvolger het beste gewenst.

Het is voor het eerst sinds de Nigeriaanse onafhankelijkheid in 1960 dat een verliezer zijn concurrent met de overwinning feliciteert. "Dit gebaar van erkenning is uniek in Nigeria en de rest van Afrika", zegt NOS-correspondent Kees Broere. "Dat Jonathan zijn verlies toegaf, wordt door beide partijen gewaardeerd."

Rustig

Met zijn erkenning van de nederlaag is de kans op een rustig verloop van de machtswisseling toegenomen. Volgens Broere is het na de stembusgang nergens tot ongeregeldheden gekomen.

De officiële machtsoverdracht is naar verwachting op 29 mei.

'Laten we de democratie omarmen'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl