NOS Nieuws

'Botsing van culturen bij atoomoverleg met Iran'

Overleg Iran met een dag verlengd

De zes wereldmachten en Iran praten vandaag in Zwitserland verder over een nucleair akkoord. De onderhandelaars konden het niet eens worden voor de deadline die om middernacht verliep en besloten de onderhandelingen met een dag te verlengen.

Een Amerikaanse regeringswoordvoerster liet gisteravond weten dat er genoeg vooruitgang is geboekt om verder te praten. Iran-correspondent Thomas Erdbrink zegt dat er een botsing van culturen is.

"Tussen de Amerikanen, een volk van nummers en cijfers, van plannen en afspraken maken en de Iraniërs die liever spreken in algemeenheden, over hun recht op nucleaire energie en hun soevereiniteit", zegt Erdbrink vanuit Teheran. "Dat zijn de twee gedachtengoeden die botsen daar in de gangen van het Beau Rivage Hotel in Lausanne. Daarom duurt het toch steeds langer en langer en langer..."

1 april

Wanneer er een akkoord komt, durft Erdbrink niet te zeggen, maar dat er iets moet komen is volgens hem evident. De partijen spreken al anderhalf jaar en zowel de VS als Iran heeft er belang bij. "De regering van president Obama heeft internationaal zijn nek uitgestoken om dit probleem op te lossen en de Iraniërs willen heel graag dat de sancties worden opgeheven."

Volgens Erdbrink is het ongemakkelijk dat het akkoord eventueel vandaag wordt gesloten: "1 april is een hele nare dag om je internationale akkoord de geschiedenis in te laten gaan, want al je tegenstanders, en dat zijn er nog wel wat, zullen er grappen over maken. Dat zal, hoe raar het ook klinkt, hebben meegespeeld.

Het zou heel leuk zijn als ze dan ook een dansje kunnen maken.

Correspondent Thomas Erdbrink

De bevolking in Iran wil graag dat de sancties worden opgeheven, maar moet afwachten wat er in Lausanne gebeurt. Volgens Erdbrink is het morgen in Iran een belangrijke feestdag. "Het is dan een natuurdag waarop alle Iraniërs naar buiten gaan omdat dat geluk zou brengen. Het zou heel leuk zijn als ze dan ook een dansje kunnen maken."

Principe-overeenkomst

De besprekingen in Zwitserland moeten leiden tot een principe-overeenkomst die perspectief biedt op een verdrag dat er uiterlijk eind juni moet zijn.

De zes landen, de VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland willen dat Iran zijn atoomprogramma inperkt. In ruil daarvoor worden de internationale sancties tegen het land opgeheven.

President Obama overlegt in de Situation Room met minister Kerry die in Lausanne met Iran onderhandelt

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl