Een protest tegen de doodstraf van Amnesty in 2013
NOS Nieuws

Amnesty bezorgd om doodstraf vanwege terrorisme

Amnesty International maakt zich zorgen om de vele landen die de doodstraf opleggen vanwege terrorisme of bedreiging van de staatsveiligheid. Amnesty noemt het aantal landen dat om die reden executies uitvoert alarmerend.

In zijn jaarlijkse rapport becijfert Amnesty dat het aantal doodvonnissen vorig jaar toenam met 28 procent ten opzichte van 2013, naar ten minste 2466. Vooral landen als Egypte en Nigeria legden vaker een doodvonnis op. In Egypte deed de rechter massa-uitspraken, honderden mensen kregen na de binnenlandse onrust tegelijkertijd een doodvonnis.

Minder vaak uitgevoerd

Het aantal uitgevoerde executies nam vorig jaar wel af, met 22 procent naar 607. Amnesty neemt daarin het aantal executies in China niet mee, omdat dat land de cijfers niet bekendmaakt. Amnesty gaat ervan uit dat er in China meer executies worden uitgevoerd dan in alle andere landen samen.

Ook China gebruikt het argument terrorisme vaak bij de doodstraf, met name in de regio Xinjiang. De Oeigoerse moslimgemeenschap daar streeft naar meer zelfbestuur.

Volgens Amnesty zaten vorig jaar wereldwijd ten minste 19.094 mensen in een dodencel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl