Gegé, verdediger van Kaapverdië, juicht na de 2-0

Blamage Portugal tegen Kaapverdië

Portugal heeft in eigen huis een pijnlijke nederlaag geleden tegen Kaapverdië. In Estoril wonnen de bezoekers met 0-2 dankzij doelpunten van Odaïr Fortes en Gegé.

De Portugese bondscoach Fernando Santos moest het doen zonder de lichtgeblesseerde Cristiano Ronaldo en stelde niet zijn beste spelers op, maar dat maakte de nederlaag tegen de nummer 38 van de wereldranglijst niet minder beschamend.

Al na één helft stond de eindstand op het scorebord. In de 36ste minuut opende middenvelder Fortes de score. Zes minuten later was het verdediger Gegé die raak schoot. Een andere Fortes, namelijk Jeffry Fortes, speelde de hele wedstrijd. De Nederlander met Kaapverdische roots speelt in Nederland bij FC Dordrecht.

Portugal, de nummer zeven op de mondiale lijst van de FIFA, eindigde het duel met tien man. Verdediger André Pinto werd na een uur van het veld gestuurd door de Roemeense scheidsrechter Ovidiu Hategan.

Turkije wint, Tsjechië verliest

Er kwamen ook twee landen in actie die bij Nederland in de groep zitten voor EK-kwalificatie. Turkije won wel van een laagvlieger, zij het met moeite. Op bezoek bij Luxemburg werd een 2-1 overwinning geboekt.

Mevlüt Erding maakte al na vijf minuten de 0-1 voor Turkije, maar Luxemburg kwam na een half uur spelen langszij via Mario Mutsch. Hakan Calhanoglu bezorgde de Turken de overwinning door pas in de 87ste minuut raak te schieten.

De Tsjechen verloren op bezoek bij buurland Slowakije. Het werd in Zilina 1-0. Ondrej Duda was de maker van het enige doelpunt.