De Egyptische president Sisi spreekt op een bijeenkomst van de Arabische Liga
NOS Nieuws

Obama levert weer wapens aan Egypte

President Obama heeft zijn Egyptische ambtgenoot Sisi de levering van gevechtsvliegtuigen, raketten en tanks toegezegd, zodat Egypte zich kan versterken in de strijd tegen het terrorisme. De Amerikanen schortten alle militaire leveranties aan het land op na de staatsgreep die generaal Sisi pleegde in 2013.

De verhoudingen tussen Egypte en de VS zijn erg verslechterd sinds Sisi de democratisch gekozen president Morsi afzette. Obama zegde Sisi in een telefoongesprek ook hervatting van de financiële steun toe.

Militaire unie

De Amerikanen hebben er belang bij dat Egypte militair sterk is nu er grote onrust is in de regio. De militaire macht werd eerder met Amerikaanse steun opgebouwd. Egypte probeert het voortouw te nemen bij de vorming van een Arabische militaire unie om het terrorisme in landen als Syrië, Libië en Jemen te bestrijden.

Voorwaarde voor de hervatting van de militaire leveranties was de verbetering van de mensenrechtensituatie, de democratie en het rechtssysteem in Egypte. Volgens de Amerikanen boekt Egypte vorderingen op het gebied van de democratisering. Het Witte Huis sprak Egypte nog wel aan op de demonstranten die nog gevangen zitten en op de naleving van het recht op de vrijheid van meningsuiting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl