Het Beau Rivage Palace Hotel in Lausanne, waar het atoomoverleg met Iran wordt gehouden
NOS Nieuws

Atoomoverleg Iran met dag verlengd

Het atoomoverleg van de zes wereldmachten en Iran wordt met ten minste één dag verlengd. Een Amerikaanse regeringswoordvoerster zei dat genoeg vooruitgang is geboekt in Lausanne om de deadline van middernacht te verlengen. Ze zei tegelijkertijd dat er nog verschillende problemen zijn die opgelost moeten worden.

In een verklaring van het Witte Huis staat dat de besprekingen in Zwitserland tot een principe-overeenkomst moeten leiden die perspectief biedt op een verdrag dat er uiterlijk eind juni moet zijn. Na de onderhandelingen in Zwitserland moet een nieuwe fase in het overleg met Iran beginnen, met het verdrag van eind juni als doelstelling.

De inzet van de besprekingen is dat Iran zijn atoomprogramma inperkt, in ruil voor de opheffing van de westerse sancties tegen het land. Het tempo waarin de sancties worden beëindigd is ook onderwerp van gesprek in Lausanne.

Lausanne

De Amerikaanse minister Kerry zou vandaag uit Lausanne vertrekken, maar hij blijft zeker tot morgen. De Iraanse onderhandelingsdelegatie blijft zo lang als dat noodzakelijk is in Zwitserland.

Iran zit in Lausanne tegenover de vijf landen van de Veiligheidsraad plus Duitsland, de zogenoemde P5+1.

Een brede overeenkomst met verschillende open eindes kan vrijwel zeker rekenen op de hoon van het Amerikaanse Congres waarin de Republikeinen in de meerderheid zijn. De Israëlische premier Netanyahu waarschuwt voortdurend voor het gevaar van een nucleaire overeenkomst met Iran.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl