Een gekantelde vrachtwagen bij Harlingen
NOS Nieuws

Avondspits zonder grote problemen verlopen

Het stormachtige weer is tijdens de avondspits naar het oosten van het land getrokken. Zowel op de weg als op het spoor veroorzaakte het weer vertraging, maar reizigers hadden goed rekening gehouden met de verwachte omstandigheden.

Volgens Rijkswaterstaat kan het verkeer tot in de loop van morgenochtend last blijven houden van de wind, vooral tijdens buien. Ook worden er nog windstoten verwacht. In het hele land geldt nog code geel.

Op veel plaatsen moest het verkeer langzaam rijden vanwege de harde wind. Op de A12 tussen Woerden en Nieuwebrug waaide zand over de weg. Op een aantal wegen gebeurden ongelukken die vertraging opleverden, op enkele plaatsen waren daarbij opnieuw vrachtwagens betrokken. In totaal zijn vandaag 21 vrachtwagens omgewaaid op snelwegen en de belangrijkste provinciale wegen. De dijk Lelystad-Enkhuizen, die een groot deel van de dag dicht was vanwege de storm, is weer open.

Volgens de ANWB lijkt het erop dat automobilisten goed rekening hebben gehouden met de verwachte weersomstandigheden en is de avondspits daardoor met vertragingen maar zonder al te grote problemen verlopen.

Bovenleidingen

Ook op het spoor zijn nog problemen door beschadigde bovenleidingen, bomen op de rails en kapotte treinen. Tussen Assen en Hoogeveen rijden waarschijnlijk pas donderdag weer treinen, doordat een omgewaaide boom zowel de bovenleiding als het portaal waaraan die is bevestigd heeft beschadigd. Beide moeten helemaal worden vernieuwd. Op andere trajecten rijden minder intercity's door het weer. Ook treinen naar Duitsland hebben vertraging of vallen uit.

Inmiddels zijn de balgen van de Stormvloedkering Ramspol weer leeggelopen en zijn ook de Haringvlietsluizen en de Hollandse IJsselkering weer open. Het scheepvaartverkeer ligt nog wel grotendeels stil.

Bij Delfzijl zijn coupures in de dijk gesloten, waarmee hoogwater kan worden tegengehouden. In de loop van de avond zal het water bij Delfzijl drie meter boven NAP komen. Dat had problemen kunnen opleveren in combinatie met de storm.

In Delfzijl zijn de deuren in de dijk, zogenoemde coupures, gesloten

Herstelwerk

Vanavond en vannacht zal Rijkswaterstaat herstel- en bergingswerkzaamheden uitvoeren op de A6 tussen Emmeloord en Lelystad en de A50 tussen Emmeloord en Kampen. Op beide weggedeelten kantelde eerder op de dag een vrachtwagen. De werkzaamheden kunnen opnieuw tot vertraging leiden, doordat weggedeelten moeten worden afgesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl