Gezondheidscentrum Tuitjenhorn
NOS Nieuws

'Huisarts heeft niets goed gedaan'

Huisarts Tromp heeft "in ernstige mate gehandeld in strijd met de voorwaarden voor verantwoorde zorg die hij jegens zijn patiënt had moeten betrachten". Dat schrijft de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in haar Calamiteitenonderzoek Tuitjenhorn.

Het onderzoek was vorig jaar juni al klaar maar is vandaag pas gepubliceerd, omdat de Evaluatiecommissie Tuitjenhorn nog niet klaar was met haar onderzoek.

Er ontstond vorig jaar ophef onder huisartsen over de behandeling van Tromp, die zowel door de inspectie als het Openbaar Ministerie werd onderzocht. Tromp pleegde uiteindelijk zelfmoord.

Buitenproportioneel

De huisarts heeft volgens de IGZ bij de behandeling van zijn patiënt eigenlijk alles verkeerd gedaan. In haar rapport bevestigt de IGZ veel feiten die al eerder bekend geworden zijn. Tromp heeft "een buitengewoon en buitenproportioneel hoge dosering morfine en dormicum" toegediend.

De arts heeft daarnaast zijn behandelbeleid niet afgestemd met de zorgverlening in het weekend en ook geen 24-uurszorg georganiseerd.

Geen overleg

Tromp heeft verder nagelaten om met de patiënt en zijn echtgenote te overleggen dat hij van het door hen gewenste beleid van palliatieve sedatie ging afwijken. Hij heeft hun ook niet gemeld dat hij de zeer hoge doseringen morfine en dormicum ging toedienen.

Evenmin heeft hij de mogelijke gevolgen daarvan - versneld verlies van bewustzijn en bespoediging van het overlijden - gemeld. Hij heeft daar ook niet over gerept tegen de echtgenote van de patiënt na het geven van de middelen.

De patiënt stierf kort na de toediening door de huisarts van twee injecties met ongebruikelijk hoge doseringen morfine en dormicum. Opmerkelijk is dat de echtgenote altijd heel tevreden is geweest over de huisarts.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl