NOS Nieuws

Onduidelijkheid over herovering Tikrit

'Troepen bevinden zich in centrum van stad'

Is de Iraakse stad Tikrit nu wel of niet helemaal heroverd? Daar is nog veel onduidelijkheid over. In een tv-toespraak eerder vandaag zei premier al-Abadi dat de IS-strijders definitief uit de stad zijn verdwenen, maar volgens een Iraakse generaal en bestuurder van de provincie Saladin is maar een deel van de stad bevrijd.

"Ik wil jullie, het Iraakse volk, feliciteren: onze dappere troepen zijn net Tikrit binnengegaan", zei de premier in zijn speech. "We hebben delen van het centrum in handen en de vlag wappert boven het provinciehuis."

"We hebben IS via een verrassingsaanval weten te overrompelen", zei al-Abadi. "De stad is niet helemaal gezuiverd, maar we zijn de rest van de stad nu aan het uitkammen."

24 uur

Volgens de gouverneur van de provincie heeft het Iraakse leger, dat hulp krijgt van sjiitische en soennitische milities, inmiddels meer dan 40 procent van Tikrit in handen.

"Onze veiligheidstroepen strijden nu om het presidentieel paleis, waarvan ze al delen in bezit hebben. Ik denk dat het nog 24 uur duurt voordat we de hele stad hebben heroverd", zei gouverneur Hikmat.

Ook de commandant die leiding geeft aan de operatie ontkent dat Tikrit al heroverd is. Volgens hem zijn zijn troepen nog zo'n 300 meter verwijderd van het centrum.

Mochten het paleis en overheidsgebouwen bevrijd worden door het leger, dan hebben ze de belangrijkste strategische doelen in handen.

Tegenoffensief

Strijders van Islamitische Staat hebben de stad sinds juni vorig jaar in handen en begin maart begon de Iraakse regering aan een tegenoffensief om de stad te heroveren.

Tikrit ligt aan de weg van Bagdad naar Mosul, een stad die IS ziet als één van de belangrijkste in het zelf uitgeroepen kalifaat in Irak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl