Mohammadu Buhari
NOS Nieuws

'Verwacht niet dat Buhari heel veel kan doen'

"Het begint hier steeds meer door te dringen hoe historisch deze gebeurtenis is." Correspondent Kees Broere is in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja waar het nieuws dat Mohammadu Buhari het presidentschap heeft geclaimd hier en daar al leidt tot feestjes. Voor het eerst zou een zittende president de verkiezingen hebben verloren.

Oud-generaal Buhari was midden jaren tachtig al eens korte tijd president van Nigeria, maar dat was na een staatsgreep. "Hij is een man die gericht is op discipline, daar stond hij toen ook om bekend", zegt Broere. "Hij was bepaald geen democraat, maar hij heeft zich naar eigen zeggen wel bekeerd tot de democratie die hier sinds 1999 bestaat."

Corruptie

De huidige president Goodluck Jonathan zal zijn verlies niet snel toegeven, verwacht Broere. "Hij zou dat zelf misschien nog wel willen, maar binnen zijn partij zijn er te veel hardliners en mensen met persoonlijke financiële belangen voor wie een verlies onmogelijk is." Zij zullen rechtszaken tegen in hun ogen verdachte verkiezingsuitslagen aanspannen.

Buhari richtte zich in zijn campagne tegen de wijdverspreide corruptie in het West-Afrikaanse land. Maar er moet volgens Broere niet te veel van hem worden verwacht. "Het is een man van 72, die al een beetje als oud en moe geldt. Hopelijk weet hij zich wel te omringen met de juiste, energieke mensen die in zijn partij zeker te vinden zijn."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl