NOS Nieuws

PvdA hekelt raad van commissarissen ABN

Samsom: Commissarissen ABN werken verkeerde kant op

De PvdA vindt dat de raad van commissarissen van ABN Amro "de verkeerde kant op werkt". Voor bekend werd dat een ABN-commissaris vertrekt, zei PvdA-leider Samsom dat "heel Nederland het er inmiddels over eens is" dat de loonsverhoging van de top onverstandig was, "behalve de raad van commissarissen".

Volgens Samsom moet er nog heel wat gebeuren om de rust en het vertrouwen rond de bank terug te krijgen. "Er is meer aan de hand dan alleen die loonsverhoging en al die kwesties moeten echt worden opgelost."

Terughoudend

Coalitiepartner VVD vindt dat de politiek terughoudend moet zijn met bemoeienis met ABN Amro. "We moeten als politiek oppassen dat we niet gaan spelen met miljarden aan belastinggeld", zei fractievoorzitter Zijlstra.

Ook Zijlstra vindt het "totaal ongelukkig" dat de top van de bank de salarissen heeft verhoogd, maar hij benadrukt dat de politiek een paar jaar geleden de verhoging heeft goedgekeurd. "We waren er zelf bij en we moeten een beetje oppassen met te heftige reacties."

Gunstig beursklimaat

Zijlstra noemt het terecht dat minister Dijsselbloem de beursgang "even" heeft uitgesteld, maar hij benadrukt dat er nu een "gunstig beursklimaat" is. Hij wil dat er nu snel een Kamerdebat komt over alle commotie van de afgelopen tijd en dat de onduidelijkheden worden weggenomen.

Eerder bleek al dat een Kamermeerderheid het besluit van Dijsselbloem om de beursgang uit te stellen steunt. Hoe het nu precies verdergaat, is onduidelijk. Behalve een debat komt er ook een hoorzitting. Daarvoor wordt ook de top van ABN Amro uitgenodigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl