De Microsoft Surface 3
NOS Nieuws

Microsoft zoekt nieuwe ingang in tabletmarkt

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Wordt deze tablet wel een succes? Vandaag presenteert Microsoft de Surface 3. Het is de nieuwe telg in de hybride Surface-familie, pc en tablet in één.

De Surface 3 is geen grote verandering ten opzichte van de Surface Pro 3 (waarvan de opvolger later dit jaar wordt verwacht). Met 10,8-inch een slagje kleiner dan zijn grote broer, die 12-inch is. De tablet is bijna 200 gram lichter, wat volgens Microsoft ervoor moet zorgen dat het echt een mobiel apparaat is.

Concurrentie

Met het scherm van 10,8-inch positioneert Microsoft het apparaat als een die mag meedoen met de andere tablets. Ook al maakt Microsoft de vergelijking liever niet, "want het is echt een ander soort apparaat", belandt de Surface 3 daarmee toch in het straatje van de iPad Air 2 (9.7-inch) en de Galaxy Tab S (10.5-inch).

Het lukt Microsoft tot nu toe niet om van de Surface een doorslaand succes te maken. Het is lastig om echt iets over het succes te zeggen, omdat er nooit officiële cijfers worden gegeven, maar volgens een onderzoek van Pacific Crest verkocht Microsoft tijdens het feestdagenkwartaal van 2014 zo'n 1,2 miljoen stuks van de Surface Pro 3. Ter vergelijking: Apple verkocht meer dan 21 miljoen iPads.

Volgens marktonderzoeker Rhoda Alexander is dat geen terechte vergelijking. Er moet worden gekeken naar hun inspanningen, legt ze uit aan zakensite Forbes. "Je moet niet kijken naar de verkoopvolumes van de iPad, maar naar het feit dat Microsoft in twee jaar een product op de markt probeert te zetten met een platform (Windows) dat op tablets en smartphones niet zo populair is."

Resolutie

Of de Surface 3 verandering voor Microsoft gaat brengen is de vraag. Zowel de iPad Air 2 als de Galaxy Tab S hebben een zeer hoog resolutiescherm, waardoor de pixels niet meer zichtbaar zijn. Microsoft heeft de Surface een relatief laag resolutiescherm meegegeven. Dat valt tegen van een apparaat dat uitermate geschikt zou moeten zijn voor lezen en schrijven.

Ook heeft de Surface een relatief dikke rand, waardoor deze niet makkelijk vast te houden is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl