Het hoofdkantoor van de AIVD in Zoeterwoude
NOS Nieuws

Veroordeling lekkende AIVD'er blijft in stand

De veroordeling van een AIVD-medewerker voor het lekken naar De Telegraaf blijft in stand. De Hoge Raad heeft het cassatieverzoek van de vrouw verworpen. Ze werd in 2013 veroordeeld tot zestien maanden cel. De zaak van haar partner, die acht maanden cel kreeg, moet wel over.

De zaak draait om twee Telegraaf-artikelen uit 2009, onder meer over de beveiliging bij een bezoek van de dalai lama. De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst nam de publicatie hoog op en luisterde de betrokken Telegraaf-journalisten af.

Onrechtmatig

De dienst kwam tot de conclusie dat de informatie was gelekt door een AIVD-medewerker en haar vriend, die voorheen ook bij de dienst had gewerkt. Het Openbaar Ministerie stelde vervolging in, maar de rechtbank sprak de twee vrij. Het bewijs was onrechtmatig verkregen.

Het gerechtshof kwam twee jaar geleden tot een ander oordeel en veroordeelde de twee wel. Het afluisteren door de AIVD was weliswaar disproportioneel, maar dat betekent nog niet dat het niet als bewijs zou kunnen dienen, stelde het hof.

Geheimhoudingsplicht

De Hoge Raad geeft het hof gelijk met die redenering. De AIVD-medewerker was volgens de raad gebonden aan haar geheimhoudingsplicht.

Over de zaak tegen haar vriend zegt de Hoge Raad dat het hof niet genoeg duidelijk heeft gemaakt dat hij de informatie met opzet heeft gelekt. Een ander gerechtshof zal zich nu over deze zaak buigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl