NOS Sport

Zeilboten Volvo Ocean Race ronden Kaap Hoorn

Brunel om Kaap Hoorn

De Volvo Ocean Race is Kaap Hoorn, de zuidelijkste punt van Zuid-Amerika, gepasseerd. Het ronden van de beruchte kaap is een van de moeilijkste opdrachten voor een zeezeiler. Het stormt er vaker wel dan niet en de golven kunnen meer dan twintig meter hoog worden.

Het ronden van de kaap is een overwinning op zich. Een moment om bij stil te staan, zelfs tijdens een etappe van een van de grootste zeilwedstrijden ter wereld. Zo ook aan boord bij Team Alvimedica, waar schipper Charlie Enright de mijlpaal vierde met "goede sigaren en goede vrienden". Enright was een van de zes bemanningsleden die voor het eerst de kaap rondden.

De Amerikaans/Turkse boot ging aan de leiding in de vijfde etappe toen de kaap gerond werd. "Het is geweldig, echt geweldig. Dit is altijd een doel van me geweest. Zeker om het te doen als leider in de wedstrijd is super."

Gerd-Jan Poortman viert het ronden van Kaap Hoorn

De Spaanse boot werd op de voet gevolgd door Abu Dhabi Ocean Racing. Ook achtervolgers Mapfre en de Nederlandse boot Team Brunel, met schipper Bouwe Bekking, hebben Kaap Hoorn inmiddels achter zich gelaten.

Ook voor Gerd-Jan Poortman van Team Brunel was het de eerste keer dat hij Kaap Hoorn rondde. "Een emotioneel moment. Ik heb het drie keer geprobeerd en nu is het gelukt."

Stuivertje wisselen aan kop

Alvimedica en Abu Dhabi Ocean Racing zijn in een nek-aan-nekrace verwikkeld om de koppositie. De twee koplopers hebben nog zo'n 1.700 zeemijl te gaan tot de Braziliaanse finishplaats Itajaí. Mapfre volgt op 13 zeemijl, Brunel heeft nog eens acht zeemijl meer achterstand.

Bij de Chinese boot Dongfeng brak maandag de mast en zij zijn uitgeweken naar de havenplaats Ushaia in Argentinië voor reparaties. De vrouwenboot SCA is nog onderweg richting Kaap Hoorn en heeft inmiddels al bijna 600 zeemijl achterstand op de leiders in de wedstrijd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl