Rook boven een gebombardeerd vermoedelijk wapendepot van de Houthi-rebellen
NOS Nieuws

Iran stuurt noodhulp naar Jemen

Iran heeft een vliegtuiglading hulpgoederen naar Jemen gestuurd. Volgens het Iraanse persbureau IRNA gaat het om twee ton voedsel en negentien ton medicijnen en medische hulpgoederen.

Iran heeft niet bekendgemaakt voor wie de hulp bestemd is, maar aangenomen wordt dat die naar de sjiitische Houthi-rebellen gaat. Zij worden sinds donderdag gebombardeerd door een coalitie van Arabische landen onder leiding van Saudi-Arabië.

Ook vannacht zouden weer tientallen mensen zijn omgekomen bij bombardementen op Houthi-doelen niet ver van de hoofdstad Sanaa. Met de aanvallen probeert de coalitie de opmars van de Houthi's te stuiten. De rebellen hebben grote delen van het land ingenomen. President Hadi is op de vlucht geslagen.

Bewapening

Volgens critici zijn de Houthi's een verlengstuk van het Iraanse regime, dat ook sjiitisch is. Iran wordt ervan beschuldigd dat het de Houthi's bewapent om zijn invloed in de Arabische wereld uit te breiden.

Iran spreekt dat tegen. "Zulke verdachtmakingen slaan nergens op en kunnen de aanvallen op Jemen niet rechtvaardigen", zegt een woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl