Een Iraakse militair inspecteert een vernield huis
NOS Nieuws

Leger Irak dringt centrum Tikrit binnen

Het Iraakse leger maakt flinke vorderingen in de herovering van de stad Tikrit. Vanochtend zijn strijdkrachten een grote aanval begonnen die hen heeft geleid tot het centrum van de stad.

Het offensief tegen de terreurbeweging Islamitische Staat in Tikrit is inmiddels vier weken aan de gang. Er waren de afgelopen tijd geregeld berichten dat IS voor een groot deel uit de stad was verdreven, maar dat was niet het geval, constateerde NOS-verslaggever Lex Runderkamp eerder vandaag in Tikrit.

"Maar nu gaat het ontzettend snel", zegt hij vanmiddag. "We zijn inmiddels een paar uur later en de troepen staan nu aan de rand van de bebouwde kom." De nieuwe aanval kon onder meer worden ingezet door de aanmelding van veel rekruten.

Milities

Voor de militairen, die hulp krijgen van sjiitische en soennitische milities, blijkt het vrij makkelijk om de stad in te trekken, zegt Runderkamp. Volgens het Iraakse leger zijn er in Tikrit nog hooguit tweehonderd IS-strijders, die ook nog vrij verzwakt zijn. De regeringstroepen lopen wel het gevaar dat ze op bommen stuiten.

Volgens premier Abadi is het zuiden en westen van Tikrit inmiddels bevrijd. De rest van de stad zal snel volgen, zegt hij.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl