De Amerikaanse minister Kerry bij het begin van de laatste dag in Lausanne
NOS Nieuws

D-day voor onderhandelingen Iraans atoomprogramma

In Lausanne is de laatste dag ingegaan van de nucleaire onderhandelingen met Iran. Om middernacht moet er een basisovereenkomst liggen over het Iraanse atoomprogramma.

Al bijna een week zijn de onderhandelaars van Iran, de Verenigde Staten, Groot Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Rusland en China in Lausanne bijeen. Iran moet de westerse landen ervan overtuigen dat het geen kernwapen zal ontwikkelen. In ruil daarvoor wil Iran dat de internationale sancties tegen het land worden opgeheven.

Lastige punten

De Amerikaanse minister Kerry zei gisteravond dat er nog een paar lastige punten over zijn. Hij sprak gisteren uitgebreid met de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Zarif.

Een van de discussiepunten is het aantal nucleaire centrifuges dat Iran mag houden. Ook wil Iran graag dat de internationale sancties direct worden afgeschaft, terwijl het Westen dat geleidelijk zou willen doen.

Lavrov

De Russische minister Lavrov schuift later vandaag weer aan bij de onderhandelingen. Hij toonde zich vanochtend tijdens een persconferentie in Moskou optimistisch. "De kans op succes is groot, misschien niet 100 procent, maar je kunt nergens helemaal zeker van zijn."

Om middernacht moet het raamwerk voor de overeenkomst klaar zijn. Daarna zal er verder worden onderhandeld over de details. In juni moet de overeenkomst dan helemaal klaar zijn.

Minister Lavrov is optimistisch

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl