VRT-correspondent Sabine Vandeputte gaat terug naar België
NOS Nieuws

'Het waren zware jaren, maar ik kom zeker terug'

Terwijl verhuizers haar spullen in een vrachtwagen laden, blikt VRT-correspondent Sabine Vandeputte terug op haar werk in Nederland. "Het zijn zware jaren geweest. Ik heb het hier helemaal alleen opgezet. En ik moest mezelf natuurlijk ook nog bewijzen."

Vandeputte wordt door de VRT teruggeroepen naar Brussel. De omroep doet dat met alle vaste correspondenten. In plaats daarvan gaan ze werken met zogeheten pop-upcorrespondenten. Die zitten niet op een vaste plek, maar gaan naar een land als de actualiteit daarom vraagt.

Vandeputte woonde in Den Haag, vlakbij het Malieveld: "Dat leek me handig, met al die demonstraties." Gaandeweg kwam ze erachter dat ze op het Malieveld niet veel te zoeken had: "Als er al iets gebeurde, dan was dat heel braaf en netjes. Met handhavers, toiletten en voedselkraampjes, echt over-georganiseerd. In België gaat dat wel anders."

Vliegramp

Tien jaar geleden besloot Vandeputte zich te specialiseren in Nederland. "Ik houd van jullie land, ik voel echt iets als er hier dingen gebeuren." Misschien was het ook wel die diepere band, die haar afgelopen zomer deed besluiten het strand waar ze lag te zonnen vroegtijdig te verlaten.

De vliegramp met de MH17 had zojuist plaatsgevonden, maar dat wist ze nog niet: "Ik had een vrije dag. Toen ik thuiskwam, gingen alle telefoons en moest ik meteen naar Schiphol met het zand nog in mijn haar."

Ik vind dat jullie overal heel snel bij zijn. Een grote pluim.

Sabine Vandeputte, VRT-correspondent

Wat haar opviel was de "vlekkeloze organisatie" van de afhandeling van de ramp door de Nederlanders: "Heel beheerst en correct. En dan de manier waarop die lichamen aankwamen in Nederland, dat heeft waardering uit heel de wereld gekregen."

Tussen al haar werkzaamheden maakte Vandeputte vrijwel dagelijks tijd om naar het NOS Radio 1 Journaal te luisteren: "Ik vind dat jullie overal heel snel bij zijn. Een grote pluim."

Marokkanendebat

Vandaag bericht "haar" omroep VRT over een klacht die een groep Marokkaanse Belgen heeft ingediend tegen de Antwerpse burgemeester Bart De Wever. Die zei vorige week dat racisme een gevolg is van crimineel gedrag door bepaalde bevolkingsgroepen, vooral Marokkanen en Berbers.

"Het Marokkanendebat in Nederland en Vlaanderen komt sterk overeen. Er is hier racisme net zoals bij ons en de problemen zijn dezelfde. Jihadisme daarentegen komt bij ons meer voor. Naar verhouding zijn er veel meer mensen vanuit België vertrokken naar Syrië en Irak."

Ik ga nog vaak terugkomen. Niet om te werken, maar enkel voor mijn plezier.

Sabine Vandeputte, VRT-correpondent

Nationalisme

Nederland blinkt volgens haar uit als het gaat over 'Oranje'. Rond het Koninklijk Huis en voetbal komen de Hollanders samen, is Vandeputte opgevallen: "Dat is nationalisme. Bij ons ligt dat gevoelig, want het wordt meteen politiek. Daarom houden wij ons er ver van. Wij zijn voorzichtig met vlaggen en wimpels."

Ondanks haar vertrek is Vandeputte niet klaar met Nederland. "Er is veel gebeurd, het zijn altijd politiek woelige tijden geweest in Nederland en dat zal ik blijven volgen. Ik ga nog vaak terugkomen. Niet om te werken, maar enkel voor mijn plezier."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl