NOS Nieuws

'De spannendste dag voor Nigeria in heel veel jaren'

Spanning in Nigeria over de uitslag van de verkiezingen.

Nigeria wacht op de definitieve uitslag van de presidentsverkiezingen. In de tussenstand na het tellen van driekwart van de stemmen had oppositieleider Muhammadu Buhari een flinke voorsprong op de zittende president Goodluck Jonathan.

Toch zegt dat volgens correspondent Kees Broere nog weinig: "De race is nog niet gelopen, de uitslagen komen tot nog toe uit deelstaten in het noorden van het land waar Buhari populair is, maar de uitslagen uit Lagos en het zuidoosten waar Jonathan erg populair is, moeten nog verwerkt worden."

De partij van Buhari meldt dat het in sommige deelstaten in het zuidoosten onrustig is geweest vanwege verkiezingsfraude. "Het is niet onmogelijk dat daar grote uitslagen in het voordeel van Jonathan uit de bus komen. Het wordt de spannendste dag voor Nigeria in heel veel jaren", zegt Broere.

Boko Haram

Als de zittende president niet wordt herkozen, zou dat de eerste keer zijn sinds de onafhankelijkheid van Nigeria in 1960. Volgens Broere zijn de stemmen op Buhari vooral een stem tegen Jonathan. De zittende president is niet overal even populair onder de bevolking.

Dat heeft volgens Broere niet alleen te maken met de strijd tegen Boko Haram. 'Nigerianen in het midden en zuiden van het land merken weinig van Boko Haram en zien de terreurorganisatie ook niet als een bedreiging."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl