NOS Nieuws

Ruim 60 miljoen passagiers via luchthavens

Nederlandse luchthavens hebben in 2014 een recordaantal passagiers verwerkt. Voor het eerst waren er meer dan 60 miljoen reizigers, 5 procent meer dan het jaar ervoor. Bijna 90 procent van de reizigers vliegt via Schiphol.

Het aantal vliegbewegingen, starts en landingen dus, steeg met 3 procent. Het feit dat het aantal vliegbewegingen minder hard groeit dan het aantal passagiers komt doordat er grotere en vollere vliegtuigen worden gebruikt.

De luchthaven Schiphol telde 54,9 miljoen passagiers. Op Eindhoven Airport waren dat er bijna 4 miljoen. Rotterdam-The Hague Airport verwerkte 1,6 miljoen passagiers, Maastricht Aachen Airport 240.000 en Groningen Airport Eelde iets meer dan 170.000.

Sterkste groei

Vooral het aantal passagiers via Eindhoven zit in de lift door een verdubbeling van het aantal bestemmingen naar onder meer Italië, Polen en Spanje. De luchthaven van Maastricht zag het aantal passagiers bijna halveren.

Schiphol is van de grootste luchthavens in West-Europa in de afgelopen vijf jaar het sterkst gegroeid. In 2014 vervoerde Schiphol ruim een kwart meer reizigers dan in 2009. De luchthavens van Frankfurt, Heathrow en Parijs volgen op afstand. Een belangrijke oorzaak voor de groei ligt in de lagere start- en landingskosten op Schiphol.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl