NOS Nieuws

Verkeer heeft last van omgewaaide vrachtwagens

Storm raast over Nederland

Omgewaaide vrachtwagens hebben tijdens de ochtendspits tot veel overlast geleid. Op de A50 stonden vanochtend door gekantelde vrachtwagens in beide richtingen lange files, die maar langzaam oplosten.

Het verkeer in het hele land heeft last van de harde wind. Die neemt later vandaag nog in kracht toe. De ANWB waarschuwt bestuurders dat ze rekening moeten houden met zware windstoten.

Hoogtepunt

Het hoogtepunt van de ochtendspits was even na 08.00 uur. Toen stond er zo'n 350 kilometer file, veel meer dan normaal. Niet alleen op de A50 kantelde een vrachtwagen, ook op de A6 op de Ketelbrug en op de N50 lag vanochtend vroeg een truck op zijn kant.

Na 11.00 uur schaarden vrachtwagens op de A7 en op de A27 bij Noordeloos. Ook op de N31 van Kimswerd naar Harlingen en op de A17 bij Moerdijk liggen vrachtwagens op hun kant.

Ongeluk A6

Ook zijn er meldingen over omgevallen bomen. Op de A35 bij Borne kwam een boom op de rijbaan terecht, waardoor een rijstrook moest worden afgesloten.

De dijk tussen Lelystad en Enkhuizen die het IJsselmeer van het Markermeer scheidt, is dicht door de harde wind.

Voor de avondspits verwacht de ANWB iets meer vertraging dan normaal.

Een boom speelde ook het treinverkeer in het zuiden van het land parten. Tussen Landgraaf en het Duitse Herzogenrath reden korte tijd geen treinen door een boom op het spoor.

Tussen Amsterdam en Breda rijdt de snelle trein uit voorzorg niet. Verder rijden de treinen volgens de dienstregeling, zegt NS.

Schiphol heeft minder banen in gebruik en er zijn inmiddels 80 vluchten geannuleerd. De luchthaven waarschuwt dat mensen rekening moeten houden met vertragingen. Een woordvoerder roept reizigers op om de vluchtgegevens te controleren voor vertrek naar de luchthaven.

Landende vliegtuigen op Schiphol

Code oranje

Het KNMI heeft code oranje afgegeven voor de provincies Friesland en Groningen, het Waddengebied en het noorden van Drenthe. Het weerinstituut verwacht daar zware tot zeer zware windstoten. In de rest van het land blijft voorlopig code geel van kracht.

Langs de kust is het met windkracht 8 stormachtig. Sinds 5.00 uur worden er op sommige plaatsen aan de kust windstoten gemeten van meer dan 100 kilometer per uur. Volgens weeronline.nl is op de dijk tussen Lelystad en Enkhuizen een windstoot gemeten van 114 kilometer per uur.

Langzaamaanactie

Uit het hele land komen meldingen over omgewaaide bomen, losgeraakte gevelplaten, wateroverlast of andere schade.

Bij het renoveren van een tankstation in Gouda waaide een betonplaat om en kwam een man met zijn benen onder de plaat terecht, meldt de veiligheidsregio Hollands-Midden. Hij is overgebracht naar een ziekenhuis in Rotterdam.

  • ANP
    Ook fietsers hebben flink last van de harde wind, zoals deze man vanochtend in Utrecht
  • Roel Pauw / NOS
    De ferry uit Newcastle had de hulp van een sleepboot nodig om de haven van IJmuiden binnen te kunnen varen
  • ANP
    Op de A6 bij de Ketelbrug kantelde door de wind een vrachtwagen
  • ANP
    Wegwerkers zetten bij Harlingen een omgewaaide verkeersafzetting overeind.
  • ANP
    Een omgewaaide stoel op de Nieuwe Willemskade in Harlingen

In Gelderland zou de politie vandaag een langzaamaanactie houden voor een betere cao. De actie is uitgesteld vanwege het slechte weer.

In Rotterdam zijn op de Maasvlakte twee containerterminals stilgelegd. Dat is een standaardmaatregel die af en toe wordt genomen bij een bepaalde windkracht en een bepaalde windrichting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl