Een middel dat is gebruikt bij executies van gevangenen
NOS Nieuws

Farmaceuten VS willen executiemiddelen niet verkopen

De grootste vereniging van farmaceuten in de Verenigde Staten heeft de leden opgeroepen niet mee te werken aan executies. De middelen die daarvoor gebruikt worden, zouden niet moeten worden verstrekt aan gevangenissen.

Tijdens de jaarlijkse vergadering besloten de leden tot de maatregel, omdat de farmaceuten vinden dat het niet past bij de kernwaarden van hun beroep.

De vereniging heeft ongeveer 62.000 leden. Die zijn nergens toe verplicht, maar de ethische piketpaaltjes die de vereniging slaat zijn wel heel belangrijk voor de beroepsgroep.

Vuurpeloton

De staten die de doodstraf nog altijd uitvoeren hebben grote problemen om aan de chemische middelen voor de dodelijke injecties te komen. Veel farmaceutische bedrijven, vooral die uit Europa, verkopen de middelen niet meer als ze gebruikt worden om de doodstraf uit te voeren. Het gevolg is dat gevangenissen de hulp van individuele farmaceuten inroepen.

In Utah is onlangs een wet aangenomen waarin staat dat executie door middel van een vuurpeloton mogelijk is als de dodelijke injecties niet beschikbaar zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl