Savine Wielenga (links) in actie.
NOS Sport

IJshockeyvrouwen azen op promotie

De hoge reiskosten hadden de Nederlandse ijshockeysters bijna weggehouden bij het WK in divisie 1B dat op 6 april in Peking van start gaat. Dankzij de eigen inzet kan echter alsnog een gooi worden gedaan naar de wereldtitel en daarmee promotie naar de op één na hoogste categorie in de wereld.

Door bedrijven te benaderen voor sponsoring en armbandjes te verkopen wisten de speelsters, die het moeten stellen zonder welke subsidie dan ook, voldoende centen bij elkaar te krijgen om naar China te kunnen afreizen. Het tekent de passie van de ambitieuze ploeg.

Vorig jaar bleef bij het WK in Letland promotie naar divisie 1A nog net buiten bereik van Oranje, maar het vertrouwen dat het nu wel lukt is groot. "Omdat we dit seizoen voor het eerst als vrouwenteam in de mannencompetitie hebben meegedraaid, op het derde niveau van Nederland", legt Savine Wielenga uit.

"Daardoor speelden we elke week samen op een hoog niveau. Dat was heel hard werken, want mannen zijn gewoon een stuk sneller en sterker. Het was ook voornamelijk verdedigen, maar we hebben er wel heel veel van geleerd."

Irritaties

Een wereldtitel zou Oranje weer een stukje omhoog helpen op de wereldranglijst, waarop de afgelopen vier jaar al een sprongetje is gemaakt van de 23ste naar de achttiende plaats. "En dan zouden we weer in aanmerking kunnen komen voor een vergoeding van NOC*NSF", stelt aanvoerster Myrthe Martens, die er niet voor terugdeinst hardop te dromen van de Winterspelen in 2018.

Bondscoach Joep Franke gelooft in zijn meiden. Maar hij ziet ook een gevaar. "Het zijn wel vrouwen. Irritaties kunnen punten worden. Bij mannen is het zwart-wit: als er wat is, zeg ik dat en dan draaien we ons om en gaan we verder. Bij vrouwen blijft het altijd sluimeren. Daar ben ik wel bang voor: dat er iets gebeurt waardoor het team uit elkaar valt. Alles moet gewoon kloppen. Want als er één dingetje niet klopt, word je geen wereldkampioen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl