Ook bij Jasa Packaging Systems in Alkmaar zijn ze optimistisch over de export dit jaar.
NOS Nieuws

Exporteurs rekenen op groei van 9 procent

Nederlandse exporteurs zijn onverminderd positief over de toekomst. Ze verwachten dit jaar een groei van de export met 9 procent. De uitvoer krijgt vooral een impuls door de lage olieprijs en de lage koers van de euro.

Dat blijkt uit Trends in Export 2015, het jaarlijkse onderzoek van kredietverzekeraar Atradius en exportvereniging Fenedex.

"In vrijwel alle economische sectoren staan de seinen op groen", zegt directeur Bart Jan Koopman van Fenedex. Belangrijkste groeiers dit jaar zijn naar verwachting de Verenigde Staten, Canada en Turkije.

Afgelopen jaar groeide de export met 8,5 procent. "Het optimisme blijft groot, zeker nu het economisch herstel zich voortzet. Twee op de drie exporteurs verwachten dit jaar groei te realiseren."

VS maakt comeback

De Europese Unie blijft van groot belang voor de export, vooral Duitsland, België, Frankrijk en Engeland. Buiten Europa worden exporteurs warm van de Verenigde Staten (waar een exportgroei wordt verwacht van 60 procent) en China (65 procent).

Koopman: "De VS is bezig aan een comeback en staat voor het eerst weer in de top 3 van belangrijkste exportlanden buiten de EU."

Conflict Rusland

Het conflict tussen Rusland en Oekraïne heeft grote gevolgen voor de Nederlandse export. In het onderzoek voeren beide landen de lijst aan van markten waar exporteurs het wel een beetje gezien hebben. Rusland wordt voor het eerst sinds jaren niet bestempeld als groeimarkt.

De uitvoer naar Oekraïne zal, zo verwachten de exporteurs, dalen met zo'n 40 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl