Hoofdverdachten Anouar B. (links) en Adil A. met hun advocaten
NOS Nieuws

'Het is de vraag of eis levenslang standhoudt'

Het Openbaar Ministerie wil dat Adil A. en Anouar B. voorgoed achter slot en grendel verdwijnen. Het OM eiste vanmiddag levenslang tegen de twee verdachten van de schietpartij in de Staatsliedenbuurt in december 2012, waarbij twee mensen werden gedood.

Levenslang betekent in Nederland ook daadwerkelijk een levenslange gevangenisstraf; veroordeelden kunnen alleen vrijkomen als ze gratie krijgen van de koning.

Het is een uitzonderlijk zware straf, die dan ook weinig wordt opgelegd. Volgens strafrechtadvocaat Wim Anker zitten er momenteel 36 mensen levenslang in de gevangenis. Het gaat onder anderen om de moordenaar van Theo van Gogh, Mohammed B., en drie veroordeelden in het grote liquidatieproces: Jesse R., Mohamed R. en Siegfried S.

Alternatief voor levenslang

“Rechters zijn zeer terughoudend in het opleggen van de levenslange gevangenisstraf”, zegt Anker. “Ze reserveren die straf voor de zwaarste delicten.” Hij wijst naar het alternatief dat de rechter sinds 2006 heeft: dertig jaar gevangenisstraf.

Bovendien speelt bij het opleggen van levenslang ook de leeftijd van de verdachten een rol. A. is 26, B. is 34. “Voor een jonge verdachte kan het al gauw een straf van vijftig of zestig jaar betekenen”, zegt Anker.

Voorbeeldzaak

Waarom dan toch die hoogste strafeis? Volgens verslaggever Mattijs van de Wiel, die vandaag de hele dag in de rechtszaal was, is het een voorbeeldzaak voor justitie. Niet alleen de dubbele moord speelt mee. "Waar ook heel zwaar aan wordt getild, is het schieten op motoragenten en het gebruik van excessief geweld waarbij tientallen kogels midden in een woonwijk door de lucht vlogen."

Daarnaast zijn de verdachten bekenden van de politie. Van de Wiel: "Ze zijn ondanks hun jonge leeftijd al veelvuldig in aanraking geweest met justitie. Er valt geen verbetering te verwachten van deze twee, zegt het OM, en de maatschappij moet beschermd worden tegen dit soort mensen."

'Niet standhouden'

Toch denkt advocaat Anker dat het OM vooral ook gezien de leeftijd van de verdachten zijn zin niet zal krijgen. "Het is voor mij nog maar de vraag of de eisen standhouden", zegt hij.

De verdachten zelf houden vol dat ze onschuldig zijn. De verdediging wil verder niet reageren en verwijst naar het pleidooi van morgen en donderdag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl