NOS Nieuws

Identiteit vier jihadisten op terrorismelijst bekend

De namen van de vier jihadisten van wie de Nederlandse overheid de tegoeden heeft bevroren, zijn bekend. Het gaat om Anis Z., Soufiane Z., Maher H. en Thijs B.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken maakte vanochtend bekend dat de vier op de nationale terrorismelijst zijn gezet, maar gaf hun namen niet vrij. De mannen zouden zich hebben aangesloten bij terroristische groeperingen in Syrië of Irak.

Alle vier de verdachten maken deel uit van het Haagse jihadnetwerk.

Soufiane Z. (27)

Soufiane Z. is zeer waarschijnlijk niet meer in leven. Hij zou in januari door een bombardement van de coalitie zijn omgekomen bij de Syrische stad Kobane. Dat is niet officieel bevestigd.

Hij maakte als Abu Mohammed een filmpje onder de titel Oh Oh Aleppo waarin Nederlandse jihadisten werden getoond. In een interview met de NOS noemde Soufiane de naar het Midden-Oosten vertrokken jihadstrijders geen gevaar voor Nederland.

Z. heeft een aantal jaar geleden acht maanden in een Pakistaanse cel gezeten, samen met leden van de Taliban en al-Qaida.

In Nederland wordt hij verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk. In februari was er in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol een pro-formazitting tegen hem en een aantal andere verdachten. Ze worden bij verstek vervolgd. Het proces begint in september.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar
Interview met Soufiane Z., oftwel Abu Mohammed

Anis Z. (23)

Anis Z. heeft dezelfde achternaam als Soufiane Z. en is waarschijnlijk zijn jongere broer. Hij zou in Syrië meevechten met de terreurgroep al-Nusra, dat gelinkt is aan al-Qaida.

Ook Anis Z. wordt verdacht van lidmaatschap van een criminele organisatie met een terroristisch oogmerk en wordt bij verstek vervolgd. Hij heeft Nederland in maart 2013 verlaten.

Maher H. (bijna 21)

Maher H. zit vast in gevangenis De Schie in Rotterdam. Hij is als eerste teruggekeerde jihadganger veroordeeld. Hij kreeg drie jaar cel voor het deelnemen aan de jihad in Syrië. Zijn vrouw werd tijdens het proces vrijgesproken van het ronselen van jihadgangers.

H. vertrok in juli 2013 samen met zijn vrouw naar Syrië; begin 2014 kwamen ze terug vanwege de geboorte van hun dochtertje. Het meisje werd in december uit huis geplaatst.

Thijs B. (25)

Het is onduidelijk of Thijs B., zoon van een Nederlandse moeder en Italiaanse vader, nog leeft. Hij zou in februari 2013 naar Syrië zijn vertrokken.

B. bekeerde zich in 2004 tot de islam, nadat hij een relatie had gekregen met een Nederlands-Marokkaanse vrouw. Ze trouwden en vertrokken naar Syrië terwijl de vrouw hoogzwanger was.

B. spreekt vloeiend Arabisch en staat te boek als zeer gelovig. Zijn alias is Abu Ibrahim Anwar.

De namen van de jihadisten in de Staatscourant

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl