De Pebble Time
NOS Nieuws

Smartwatch Pebble vestigt nieuw crowdfundrecord

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

  • Nando Kasteleijn

    Techredacteur

Slimme-horlogemaker Pebble heeft in ongeveer een maand tijd 20 miljoen dollar opgehaald via crowdfundplatform Kickstarter. Daarmee vestigt het bedrijfje een nieuw record op het platform. Het vorige record stond op 13,3 miljoen dollar en was in handen van een start-up die een mobiele koelkast met telefoon- en speakeraansluiting ontwikkelde.

Het geld dat is opgehaald wordt gebruikt voor de productie van een nieuw model: de Pebble Time. Zo'n 80.000 mensen investeerden in de Pebble Time, slechts tienduizend meer dan in de eerste Pebble uit 2012.

Batterijduur van een week

De Pebble Time heeft net als het vorige horloge geen lcd-scherm, zoals veel andere smartwachtes wel hebben. In plaats daarvan wordt er gebruik gemaakt van e-paper-technologie. De eerste versie was zwart-wit, de Pebble Time heeft een kleurenscherm en biedt ondersteuning voor 64 kleuren.

Het nadeel daarvan is dat beeldkwaliteit minder goed is. Hier tegenover staat dat de Pebble Time, net als zijn broertje, veel langer meegaat. De makers claimen een batterijduur van ongeveer een week. Alternatieven van Apple, LG of Samsung gaan vaak niet veel langer dan een dag mee.

Wel eerlijk?

De Pebble is sinds de introductie op Kickstarter, nu bijna drie jaar geleden, een groot succes geworden. In 2014 werden ruim een miljoen Pebble-horloges verkocht, goed voor een kwart van de totale smartwatch-omzet. De vraag is dan ook of het nog wel eerlijk is dat een succesvol bedrijf via Kickstarter - een platform dat vooral bedoeld is voor opkomende bedrijven - geld probeert in te zamelen.

Volgens crowdfundexpert Gijsbert Koren is dat in principe niet erg, het kan zelfs voordelig zijn: "Een gedeelte van de mensen die geld steekt in een groot project, geeft vervolgens ook aan een kleiner initiatief."

Wel valt op dat de oprichters beloven sneller te leveren. "In 2012 liep de levering een half jaar vertraging op, waardoor veel mensen teleurgesteld raakten", aldus Koren. Pebble is daarin niet de enige, volgens Koren loopt driekwart van de Kickstarter-projecten vertraging op.

De Pebble Time moet in mei beschikbaar komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl