De doorzeefde auto in de Staatsliedenbuurt
NOS Nieuws

Twee keer levenslang geëist tegen verdachten liquidaties

Het Openbaar Ministerie heeft tegen twee verdachten van de dubbele liquidatie in de Staatsliedenbuurt in Amsterdam levenslang geëist. Adil A. (26) en Anouar B. (34) staan terecht voor de schietpartij in december 2012, waarbij twee mensen om het leven kwamen, en voor het schieten op motoragenten.

Het OM kwam tot levenslang vanwege het excessieve geweld dat werd gebruikt tijdens de liquidatie, en de kille manier waarop de verdachten de twee moorden pleegden. Daarmee hebben de twee volgens de officier van justitie hun recht op een nieuwe kans na een lange gevangenisstraf verspeeld.

De liquidatie in de Staatsliedenbuurt was schokkend, omdat de daders met automatische wapens in een woonwijk hun slachtoffers achterna zaten. Ze vuurden een groot aantal kogels af, woningen en een woonboot werden geraakt. Ook in een kinderkamer werd een kogel teruggevonden.

Voor een derde verdachte, Stefan S. (45), heeft het OM om vrijspraak gevraagd. Justitie denkt dat hij wel op een bepaalde manier betrokken is geweest, maar kan het niet bewijzen.

Liquidatiegolf

De rechtszaak tegen de drie verdachten begon vorige week in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp. De schutters hadden het volgens het Openbaar Ministerie gemunt op Benaouf A. Die wist zelf te ontkomen, maar twee mannen die bij hem in de auto zaten, overleefden de aanslag niet.

Tijdens hun vlucht schoten de daders met kalasjnikovs op motoragenten. Die lieten zich op tijd vallen, de kogels sloegen in de motoren. Een van de beschoten agenten lijdt door de gebeurtenissen aan posttraumatische stressstoornis.

Aanleiding voor de schietpartij was een ruzie over een partij cocaïne tussen twee overwegend uit Marokkanen bestaande bendes, de zogeheten Mocro-maffia. De aanslag wordt gezien als het begin van de liquidatiegolf in de Amsterdamse onderwereld.

OM eist 2 keer levenslang en 1 keer vrijspraak

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl