De Servische politicus Vojislav Seselj in het Joegoslaviëtribunaal
NOS Nieuws

Seselj moet terug naar Joegoslaviëtribunaal

De Servische verdachte van oorlogsmisdaden Vojislav Seselj moet onmiddellijk terugkeren naar zijn cel in Scheveningen. Dat heeft het Joegoslaviëtribunaal bepaald. Seselj was vorig jaar september in afwachting van zijn vonnis vrijgelaten om gezondheidsredenen, maar de aanklager ging daartegen in beroep.

Seselj mocht terug naar Servië omdat hij aan darmkanker lijdt. "Bij aankomst in Belgrado bleek hij gezonder dan gedacht", zegt correspondent Joost van Egmond. "Hij hield toespraken en werd als een held onthaald. Daar was hij ook zichtbaar blij mee."

Hij zei steeds dat hij niet vrijwillig zal terugkeren. "Dat heeft een heel lang proces bij het tribunaal in gang gezet. De aanklager wilde hem zo snel mogelijk terug. Dat lukte eerst niet, maar nu, na een half jaar, heeft de rechter besloten dat de aanklager gelijk had. Als de man zegt dat hij niet terug wil keren, dan is dat een reden om hem zo snel mogelijk terug te halen."

Moeilijke kwestie

Of Seselj nu ook werkelijk naar Nederland komt, is volgens Van Egmond nog de vraag. "Het is nu aan de Servische autoriteiten om hem op te pakken en terug te sturen."

De Servische premier Vucic toonde zich overvallen door het nieuws en wilde niet inhoudelijk reageren. “Als ik nu zou zeggen wat ik voel, zouden mensen denken dat ik mijn woede niet in bedwang kan houden over deze immorele beslissing”, zei hij op een persconferentie. Vucic beloofde binnen enkele dagen met een regeringsstandpunt te komen.

Seselj is ook nu niet van plan zelf op het vliegtuig te stappen. "Pak me maar op", zei hij in de Servische krant Vecernje Novosti. Hij wil vanmiddag een geplande toespraak in het zuiden van het land gewoon laten doorgaan.

Haatzaaien

Het proces tegen Seselj duurt al meer dan tien jaar. De verdachte was tijdens de oorlogen in Kroatië en Bosnië in de jaren 90 een prominente politicus en militieleider.

Hij heeft zich volgens de aanklacht schuldig gemaakt aan onder meer haatzaaien en 'etnische zuiveringen' van niet-Serviërs.

Het wachten is alleen nog op het vonnis, maar omdat op Seseljs verzoek op het laatste moment een rechter is vervangen, loopt dat grote vertraging op. De vervangende rechter is al ruim een jaar bezig zich in te lezen in het enorme dossier van de zaak.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl