Megastallen zorgen voor slechtere gezondheid bij omwonenden
NOS Nieuws

Stankoverlast leidt tot slechtere gezondheid

Mensen die in de buurt van een megastal wonen, hebben vaker gezondheidsklachten dan mensen die minder last hebben van stankoverlast. Dat concluderen onderzoekers van onderzoeksinstituut Nivel en de Universiteit Utrecht. Zij onderzochten of mensen die last hebben van stank vaker ziek zijn.

In de buurt van megastallen met veel kippen, varkens en koeien hangt vaak een mestgeur en in de omgeving worden irriterende stoffen verspreid, zeggen de onderzoekers. En die stank leidt ertoe dat omwonenden last krijgen van bijvoorbeeld verkoudheid, duizeligheid, maagpijn en hoesten.

De Peel

Aanleiding voor het onderzoek waren de protesten tegen stank in De Peel. Die protesten leidden tot strengere regels voor veehouders in de provincie Brabant. Boeren moeten daar aan extra eisen voldoen om de stankoverlast voor omwonenden terug te dringen.

De overlast leidt ook tot chronische stress, waardoor mensen slechter slapen en eerder een depressie krijgen. Volgens de onderzoekers gaan mensen die klagen over hun gezondheid door stankoverlast daar overigens niet snel mee naar de huisarts.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl