Asielzoekers komen aan bij de opvanglocatie in Zeist, maart 2014
NOS Nieuws

Extra medewerkers IND voor Syriërs

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zet de komende tijd honderd extra medewerkers in. Die moeten aanvragen gaan beoordelen van gezinsleden van vooral Syrische asielzoekers.

Vorig jaar hebben veel Syrische vluchtelingen een verblijfsvergunning gekregen, vanwege de oorlog in dat land. Gezinsleden van die asielzoekers kunnen een aanvraag indienen om ook naar Nederland te komen.

Wachtlijst

Bij de presentatie van het jaarverslag van de IND over 2014 zei hoofddirecteur Van Lint dat er elke week zo'n 700 van zulke 'nareis-verzoeken' binnenkomen. De wachtlijst is inmiddels opgelopen tot 12.000 aanvragen.

De afdeling die de nareis-verzoeken behandelt, is al uitgebreid van veertig tot honderd fte. Dat aantal wordt nu verdubbeld tot 200 fte. De medewerkers kijken naar documenten, maar doen ook DNA-onderzoek om te zien of het wel de eigen kinderen zijn die iemand wil laten overkomen.

Van Lint denkt dat de achterstand in de loop van het jaar kan zijn ingelopen.

Verdubbeling

Vorig jaar zijn ruim 30.000 asielaanvragen ingediend in Nederland, waarvan bijna 22.000 eerste aanvragen. Dat is ruim een verdubbeling van het aantal in 2013. De IND zoekt de oorzaak daarvan bij de oorlogen in Syrië en Eritrea.

Het aantal asielverzoeken dat werd ingewilligd steeg van 47 naar 67 procent.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl