President Obama en de Australische premier Abbott voor de G20-top in Brisbane
NOS Nieuws

Australië 'lekte' privégegevens wereldleiders

Door een fout zijn rond de G20-top in Brisbane in november privégegevens van wereldleiders terechtgekomen bij de verkeerde mensen. Een Australische overheidsmedewerker stuurde per abuis een e-mail naar een medewerker van de organisatie van het Aziatisch kampioenschap voetbal.

In de mail, verstuurd op 7 november, stonden namen, geboortedata, paspoortnummers en visa-nummers van 31 wereldleiders, onder wie president Obama, president Poetin, bondskanselier Merkel, de Britse premier Cameron en de Chinese president Xi Jinping.

De Britse krant The Guardian kwam erachter en schrijft dat Australië het niet nodig vond om ruchtbaarheid te geven aan het lek. Ook de wereldleiders zelf zouden niet zijn geïnformeerd.

Menselijke fout

Een Australische instelling die zich bezighoudt met privacy-vraagstukken werd geïnformeerd over de kwestie. Die concludeerde dat sprake was van een menselijke fout. Bij het intypen van het e-mailadres was het adres automatisch aangevuld, maar de medewerker van het ministerie van Immigratie zag niet dat dit niet het juiste was.

De geadresseerde, iemand van de organisatie van de Azië Cup, trok aan de bel. Daarna werd de conclusie getrokken dat de e-mail hoogstwaarschijnlijk niet verder was verspreid en dat het niet nodig was betrokkenen erover in te lichten.

Volgens The Guardian is dat besluit mogelijk in strijd met privacywetten die gelden in de betrokken landen.

In februari vorig jaar ging het Australische ministerie van Immigratie ook al eens in de fout. Toen werden abusievelijk privégegevens van bijna 10.000 gedetineerden op de website van het ministerie gezet. Onder de getroffenen waren veel asielzoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl