Er worden vannacht windstoten tot 100 kilometer per uur verwacht
NOS Nieuws

Harde windstoten verwacht

Het wordt opnieuw onstuimig weer vanavond en vannacht. Vanaf 02.00 uur worden in het hele land windstoten tot 100 kilometer per uur verwacht. Langs de kust gaat het stormen.

Veerdiensten, luchtvaart en het vrachtverkeer moeten rekening houden met vertragingen en afzeggingen, waarschuwt Weerplaza.

Achterstand wegwerken

Vliegtuigen hebben nu al veel last van de wind, zegt woordvoerder Lukas Burgering van Schiphol. "Dat betekent dat ze meer moeite hebben met landen. Daardoor komen vluchten later binnen en vertrekken ze later." Mensen die vandaag en morgen vliegen wordt geadviseerd de actuele vluchtinformatie in de gaten te houden.

Of het lukt om alle geplande vluchten vandaag te laten vertrekken, durft Burgering niet te zeggen. "We zullen onze uiterste best doen. Vanmiddag wordt het weer iets rustiger en kunnen we de achterstand hopelijk wegwerken."

De harde wind heeft op Schiphol meer problemen veroorzaakt; op een parkeerterrein bij de luchthaven zijn zo'n honderd auto's beschadigd door rondvliegende steentjes. Van veel auto's zijn de ruiten kapot. "De eigenaren zijn nog op vakantie. We hebben noodruiten laten plaatsen, zodat mensen wel naar huis kunnen rijden als ze geland zijn", zegt een Schiphol-woordvoerder.

Ochtendspits

Morgenochtend zal de spits waarschijnlijk drukker zijn dan normaal en langer duren. Het KNMI heeft tot 22.00 uur morgenavond overal code geel afgekondigd, voor gevaarlijk weer.

Het KNMI waarschuwde vanochtend ook al voor gevaarlijk weer. In de kustprovincies kwamen windstoten tot 85 kilometer per uur voor.

Overlast

Gisteren leidde harde wind op verschillende plaatsen tot overlast. Er vielen treinen uit en een aantal vluchten was vertraagd. Op sommige plaatsen waaiden bomen en steigers om.

De schade was vooral materieel; voor zover bekend was er een klein aantal gewonden. In Rotterdam werden twee vrouwen opgetild door de wind. Bij het Drentse Gieterveen raakte een automobilist gewond toen hij met zijn auto in de sloot terechtkwam.

De rest van de week blijft het onstuimig. Vrijdag keert volgens Weerplaza de rust terug in de atmosfeer, maar op temperaturen die aan de lente doen denken hoeven we tot en met het weekend niet te rekenen.

Regen en wind; auto in de sloot

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl