Sarkozy loopt zich warm voor de presidentsverkiezingen van 2017, zegt correspondent Ron Linker
NOS Nieuws

'Sarkozy is weer helemaal terug'

"De uitslag van de regionale verkiezingen in Frankrijk is een grote opsteker voor Nicolas Sarkozy", zegt correspondent Ron Linker. Gisteren werd de centrum-rechtse UMP van Sarkozy in veruit de meeste departementen de grootste partij. "Iedereen rekende op een overwinning voor de rechtse partijen, maar zo'n forse ruk naar rechts was toch wel een verrassing."

Behalve een zege voor de UMP betekende de uitslag ook een overwinning voor Sarkozy zelf, zegt Linker in het NOS Radio 1 Journaal. "Nooit eerder won de UMP zo veel departementen. Dit waren de eerste grote verkiezingen met Sarkozy als leider." Volgens Linker heeft Sarkozy zijn blik weer op de toekomst gericht. "Hij loopt zich hiermee alvast warm voor de presidentsverkiezingen van 2017. Na zijn nederlaag in 2012 zat hij in zak en as, maar nu is hij weer helemaal terug."

'Sarkozy loopt zich warm voor de presidentsverkiezingen'

Hollande wordt opnieuw afgestraft door de kiezer.

Correspondent Ron Linker

De opmars van de UMP gaat ten koste van de PS, de partij van president Hollande. "De PS was vooraf in zestig departementen de grootste, maar nu zijn 25 daarvan naar de UMP gegaan. De positie van Hollande is er niet beter op geworden."

Het verlies is voor een groot deel te wijten aan de komst van premier Valls, zegt Linker. "Met Valls als premier koos Hollande voor een iets minder socialistische aanpak. Dit heeft slecht uitgepakt, want de achterban van PS is nu verdeeld geraakt. Het gevolg is dat hij opnieuw wordt afgestraft door de kiezer."

Cordon sanitaire

Het Front National van Marine Le Pen werd in geen enkel departement de grootste, maar kreeg wel veel stemmen. "Dat heeft te maken met het stelsel in Frankrijk", vertelt Linker. "De partij haalde in de eerste ronde ruim een kwart van de stemmen, maar werd in de tweede ronde buiten de deur gehouden door een soort cordon sanitaire van de UMP en de PS."

In de tweede ronde van de regionale verkiezingen zijn per departement alleen nog de twee grootste partijen uit de eerste ronde verkiesbaar, tenzij een partij de absolute meerderheid behaalt. In veel departementen bleven de UMP en het Front National over. De PS had zijn aanhangers opgeroepen om in dat geval op de UMP te stemmen.

"Het Front National spreekt van een slecht kiesstelsel met slechte tegenstanders. De partij zou graag zien dat het kiesstelsel wordt aangepast. Het enige lichtpuntje voor het Front National is dat de PS van Hollande is ingestort."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl