Jihadisten trainen op een onbekende plek in Syrië
NOS Nieuws

Banktegoeden Nederlandse jihadisten bevroren

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken heeft nog eens vier Nederlandse jihadisten op de nationale terrorismelijst gezet. Hun banktegoeden zijn daardoor bevroren en het is verboden aan hen financiële middelen ter beschikking te stellen.

De vier hebben zich volgens het kabinet aangesloten bij terroristische groeperingen in Syrië of Irak. Hun namen zijn niet bekendgemaakt.

Potentieel risico

Koenders noemt het bevriezen van de banktegoeden een krachtige maatregel. "Het is goed dat we dit inzetten, want deze strijders dragen als medeplegers of als medeplichtigen bij aan het meedogenloze geweld in die regio. Zij vormen daarnaast een potentieel risico na terugkeer in de Nederlandse samenleving", zei hij.

Volgens justitieredacteur Robert Bas krijgen jihadstrijders in Syrië of Irak onderdak, eten en geld van de organisatie waarbij ze zich hebben aangesloten. "Het bevriezen van tegoeden maakt het moeilijk voor vrienden en familie om geld naar hen over te maken. Ook is het lastig om terug te komen omdat ze dan geen geld hebben voor de terugreis", zegt Bas.

Sinds december 2013 zijn 19 mensen toegevoegd aan de nationale terrorismelijst. Het kabinet baseert zich op een resolutie van de VN-Veiligheidsraad. Die verplicht Nederland beperkende maatregelen op te leggen aan mensen die terroristische daden plegen, proberen te plegen of het plegen van deze daden vergemakkelijken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl