NOS Nieuws

Darmpillen mogelijk weer in gewone apotheek

Een ontstekingsremmend middel voor patiënten met de darmziekten Crohn en Colitis Ulcerosa is mogelijk binnenkort weer beschikbaar via de gewone apotheek. Nu moeten patiënten naar de ziekenhuisapotheek voor hun medicijn.

Minister Schippers van Volksgezondheid zei in het Radio 1-programma Reporter Radio dat ze heroverweegt om het middel AcesTG weer via de stads- of dorpsapotheken beschikbaar te stellen.

Medicijn tegen leukemie

AcesTG is een specialistisch maar goedkoop middel, oorspronkelijk gemaakt voor mensen met leukemie. Een aantal geneesmiddelen tegen kanker worden sinds 1 januari alleen nog maar verstrekt door ziekenhuisapotheken.

Maar AcesTG wordt ook voorgeschreven tegen Crohn en Colitis Ulcerosa, al staat het niet als medicijn daartegen geregistreerd. Chronisch zieken moeten tot hun grote frustratie vaak ver reizen voor hun medicijnen.

"Er zijn zoveel signalen, dat ik wel heel goede argumenten moet horen om het te laten zoals het is", zegt Schippers. In mei maakt ze haar besluit definitief. Eerst wil de minister met verschillende partijen spreken over de kwestie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl