Oud-president Sarkozy
NOS Nieuws

Meeste departementen naar partij Sarkozy

Bij de regionale verkiezingen in Frankrijk is de partij van oud-president Nicolas Sarkozy de grootste geworden in veruit de meeste departementen. Volgens exitpolls is de centrum-rechtse UMP de grootste in zeker 66 van de 98 kiesregio's waar werd gestemd.

De overwinning van de UMP, die tot nu toe in 41 departementen de grootste was, tekende zich vorige week bij de eerste ronde al af. Vanavond, na de slotronde, eiste Sarkozy de zege op. "Een nieuw tijdperk is begonnen; er komt verandering aan", zei hij.

Valls

De socialistische PS van president Hollande en premier Valls leed zoals verwacht een fors verlies. Volgens de exitpolls blijft de PS in 27 tot 31 departementen de grootste, ongeveer de helft van de huidige situatie.

Premier Valls noemde de verkiezingsuitslag een teken van blijvende onrust in het Franse politieke landschap. Hij kondigde maatregelen aan om de werkgelegenheid te bevorderen.

Een signaal voor de onrust in de Franse politiek is het succes van Front National, zei Valls. De anti-Europese partij van Marine Le Pen is nergens de grootste geworden, maar kreeg wel veel stemmen.

2017

De regionale stembusgang in Frankrijk wordt gezien als voorloper van de presidentsverkiezingen in 2017. Sarkozy, die tussen 2007 en 2012 al president was, hoopt dan op een nieuwe termijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl