Een man staat tussen een berg stembiljetten in Nigeria

Onderzoek naar fraude bij verkiezingen Nigeria

De voorzitter van de kiescommissie in Nigeria maakt zich zorgen over onregelmatigheden bij de stembusgang van dit weekend. Hij zei op een persconferentie dat er een onderzoek komt in de zuidelijke provincie Rivers.

In de hoofdstad van die provincie, Port Harcourt, gingen vandaag duizenden Nigerianen de straat op om te demonstreren tegen verkiezingsfraude en de dood van twee aanhangers van de oppositie.

Volgens de demonstranten had president Goodluck Jonathan opdracht gegeven voor de moord op de twee oppositie-aanhangers.

Vanavond uitslagen

De eerste resultaten van de verkiezingen worden vanavond al verwacht, zei de voorzitter van de kiescommissie. De uitslagen van 120.000 van de 150.000 stembureaus moeten volgens hem dan bekend worden.

De algemene verwachting is dat het een spannende strijd wordt tussen president Jonathan en zijn uitdager Muhammadu Buhari.

Technische problemen

Gisteren lukte het door geweld en technische problemen niet overal om te stemmen. Zo waren er problemen met de elektronische kaartlezers. In het noorden van het land kwamen door geweld van terreurgroep Boko Haram vandaag en gisteren tientallen mensen om het leven.

In 300 van de 150.000 stemlokalen kon vandaag alsnog een stem worden uitgebracht. Volgens persbureau AP heeft de terreurgroep ook vandaag stembureaus aangevallen. De strijders hebben daarbij de stembiljetten in de bureaus vernietigd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl