Diverse aanduidingen voor gevaarlijke stoffen op een vrachtwagen
NOS Nieuws

'Niet iedereen meldt incident gevaarlijke stoffen'

Vervoerders van levensgevaarlijke stoffen melden ernstige incidenten niet altijd, terwijl ze dat volgens de wet wel moeten doen.

Dat blijkt uit documenten die NU.nl via de Wet Openbaarheid van Bestuur bij de Inspectie Leefomgeving en Transport heeft opgevraagd.

Uit een memo van de inspectie komt naar voren dat incidenten soms worden verzwegen om een boete te ontlopen.

Verzwijgen

De ILT geeft een proces-verbaal als blijkt dat een bedrijf een lekkage heeft verzwegen, schrijft de nieuwssite. Uiteindelijk bepaalt het Openbaar Ministerie hoe hoog de straf uitvalt.

Volgens een woordvoerder kan de inspectie wel te weten komen dat er iets tijdens het vervoer van gevaarlijke stoffen is misgegaan, ook als de vervoerder zich niet heeft gemeld. "Zo kan informatie van de hulpdiensten worden doorgestuurd naar ons", zegt een woordvoerster.

De inspectiedienst erkent dat de melding van een lekkage van een gevaarlijke stof erg omslachtig is. Maar dat neemt niet weg dat bedrijven zich aan de procedures moeten houden.

In 2014 werden bij de Inspectie Leefomgeving en Transport 21 incidenten gerapporteerd. Dat waren er zeven minder dan in 2013. Het zijn er wel meer dan in 2010 en 2011, toen er acht en tien incidenten werden gerapporteerd. Er zijn wel meer meldingen, maar alleen van de grote incidenten wordt een rapportage gemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl