NOS Nieuws

'Al-Nusra is populairder onder de bevolking dan IS'

Idlib ingenomen door al-Nusra

"De beelden uit Idlib zijn toch nauwelijks te ontkennen", zegt NOS-correspondent Sander van Hoorn. De Syrische stad Idlib lijkt volledig in handen te zijn gevallen van terreurbeweging al-Nusra, die banden heeft met al-Qaida. En toch zwijgt het bewind van president Assad in alle talen over deze nederlaag.

Wat is het belang van de stad Idlib?

"Het strategisch belang is groot, want het was het laatste bastion van de Syrische regering in die provincie. Die was al voor het grootste deel in handen van rebellen en dan voornamelijk van het al-Nusra-front. De afgelopen dagen hebben ze de stad in samenwerking met andere brigades omsingeld, afgesloten van de buitenwereld en binnen een paar dagen weten te veroveren. Dat is gebeurd door een samenwerkingsverband van min of meer islamitische brigades met het al-Nusra-front voorop."

Al-Nusra is een concurrent, maar wat is het voor organisatie?

"Het is het oer-al-Qaida in Syrië en lange tijd was al-Nusra de grootste van de hardcore islamitische brigades. Later zijn ze ingehaald door Islamitische Staat. Ze verschillen op een aantal essentiële onderdelen ondanks dat ze voor een deel hetzelfde strenge gedachtegoed aanhangen. Zo werken ze samen met andere rebellen. Ze zijn ook wat minder afhankelijk van buitenlandse strijders. Bij IS zie je dat er toch ook heel veel strijders uit Irak bij zitten. Al-Nusra bestaat meer uit Syriërs die beter luisteren naar de lokale bevolking. Zij zijn ook populair onder de lokale bevolking."

Heeft de Syrische regering al gereageerd op de inname van Idlib door al-Nusra?

"Nee, de autoriteiten lijken in een staat van ontkenning. Ze hebben nog niet gereageerd, terwijl ze er wel op voorbereid leken te zijn. Die stad was omsingeld. Er waren berichten dat ze bepaalde personen en materieel naar buiten hebben gebracht, naar delen die ze nog wel onder controle hebben. De beelden uit Idlib zijn toch nauwelijks te ontkennen: posters van de president worden van de muur gehaald. Standbeelden worden vernietigd en rebellen laten zich fotograferen voor de hoofdkantoren die er in de stad gevestigd waren."

'Syrisch bewind lijkt in een staat van ontkenning'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl