Eidur Gudjohnsen in actie tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Kazachstan

Simpele zege IJsland in Kazachstan

IJsland heeft geen fout gemaakt in het EK-kwalificatieduel met Kazachstan. De nummer twee in de poule van Nederland won in Astana eenvoudig met 3-0.

De eindstand stond al na een half uur spelen op het scorebord. IJsland heeft twaalf punten uit vijf wedstrijden, zes meer dan Nederland, dat om 20.45 uur aftrapt tegen Turkije.

EK-kwalificatie: Kazachstan-IJsland

Oud-PSV'er

Een veteraan, Eidur Gudjohnsen, zette na IJsland in de twintigste minuut op voorsprong. Een slechte trap van doelman Andrei Sidelnikov werd onderschept door Johann Gudmundson en hij speelde Gudjohnsen aan op de rand van het zestienmetergebied. De inmiddels 36-jarige oud-speler van onder meer PSV en Barcelona veegde de bal geplaatst langs de doelman het doel in.

Kazachstan ging op zoek naar gelijkmaker, maar maakte het IJsland met vooral lange ballen niet echt lastig. Dat deed de Kazachstaanse defensie ook niet bij een vrije trap van Gylfi Sigurdsson, die door Birkir Bjarnason ongehinderd ingekopt werd.

Stuiterbal

Ook in de tweede helft was IJsland de betere ploeg, maar was het Kazachstan dat na een uur spelen dicht bij een doelpunt was. Een kopbal van Renat Abdulin stuiterde via de paal en doelman Hannes Thór Halldórsson terug het veld in.

Pas in de slotfase slaagde IJsland er een derde keer in de Kazachse doelman te passeren. Bjarnason maakte in de blessuretijd met een van richting schot vanaf de rand van het zestienmetergebied zijn tweede van de avond.

Kazachstan redde daarna nog bijna de eer, maar kreeg in de mêlee voor het IJslandse doel de bal niet tegen het net.

Rentree Gudjohnsen

Gudjohnsen beleefde zo een succesvolle rentree in de nationale ploeg, nadat hij eind 2013 een punt had gezet achter zijn interlandloopbaan. IJsland was plaatsing voor het WK misgelopen en de aanvaller en zag zichzelf niet meer terug in het nationale elftal.

Maar de topscorer aller tijden van IJsland (29 doelpunten in 78 wedstrijden) maakt de laatste maanden indruk bij Bolton Wanderers in het Championship, het tweede Engelse niveau, en heeft alsnog zijn zinnen gezet op het EK van volgend jaar.